На фронті в різних місцях відновилися активні бої. Під Старогнатівкою наші пішли в контратаку і зайняли висоти

Сьогодні вночі під Старогнатівкою бойовики спробували зробити прорив - але були відкинуті назад на 2-3 кілометри.

Як повідомляє прес-служба Міноборони, близько 03.25 після проведення масованої артилерійської підготовки терористичні угрупування чисельністю до батальйонної тактичної групи за підтримки 10 танків, 10 бойових машин піхоти та іншої техніки перейшли в наступ на опорний пункт 72-ї окремої механізованої бригади в районі населеного пункту Старогнатівка.

Про це повідомили Президенту України та сповістили представників ОБСЄ, після чого було прийнято рішення вивести українську артилерію на визначені рубежі.

Противник був зупинений та відкинутий на 2-3 кілометри.

В ході бою 7 українських військовослужбовців отримали поранення.

Водночас, під Новоласпою троє бійців тієї-таки 72-ї і ще один воїн ДУК Правий сектор загинули, пише Олена Білозерська.

"Вночі ворог прорвав позиції 72 бригади, після чого військовим за допомоги бійців ДУК ПС, які оперативно прийшли на поміч, вдалося відкинути супротивника на його попередні позиції і трохи просунутись вперед, але закріпитися не змогли, бо до ворогів прибуло підсилення у вигляді великої кількості бронетехніки."

Через загострення ситуації на фронті президент Петро Порошенко провів нараду за участю секретаря РНБО Олександра Турчинова, керівника Генштабу Віктора Муженка та міністра оборони Степана Полторака.

"За останні дні російсько-терористичні війська збільшили кількість обстрілів, зокрема з артилерійської зброї. 9 серпня режим припинення вогню було порушено 127 разів", - інформує прес-служба президента України.

Повідомляють, що сьогодні вночі близько 200 бойовиків за допомогою танків пішли на штурм поблизу населеного пункту Новоласпа Донецької області. Українські військові відбили атаки, повернули головні висоти, а ворог зазнав значних втрат, ідеться в повідомленні.

До місця бойового зіткнення прибуло керівництво АТО. Українські військові повністю контролюють ситуацію.

Також Порошенко доручив проінформувати про всі порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків Спільний центр контролю (до якого належать представники РФ та ОБСЄ), а також долучити місію ОБСЄ до спостереження для запобігання обстрілів у майбутньому.

"Українська сторона пов′язує спробу нічного штурму, а також збільшення обстрілів із боку бойовиків з учорашніми провокативними діями в Донецьку супроти спостерігачів місії ОБСЄ для того, щоб вони не могли виконувати свої функції", - ідеться в повідомленні.

Нагадаємо також, водночас у Донецьку спалили кілька машин ОБСЄ

photo James Sprankle

Міністерство закордонних справ України має намір невідкладно поінформувати Німеччину, Францію, Росію, ЄС і НАТО про загострення ситуації на Донбасі. Про це повідомляє прес-служба МЗС.

"За дорученням Президента України МЗС невідкладно поінформує діючого голову ОБСЄ, держави-учасниці Нормандського формату, ЄС та НАТО про загострення ситуації на Донбасі та загрозу зриву плану мирного врегулювання. Ми також знаходимося в постійному контакті зі Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ та сприяємо тому, щоб місія могла виконувати свій мандат".

У МЗС звернули увагу на значну інтенсифікацію обстрілів позицій сил АТО з боку терористів: "Лише за останні декілька днів істотно зросла кількість обстрілів не тільки позицій українських підрозділів, але і цивільних об’єктів. Атака силами до батальйонної тактичної групи за підтримки важкої броньованої техніки, танків та БТРів у напрямку населеного пункту Старогнатівка, що сталася 10 серпня, є тривожною ознакою подальшої ескалації ситуації… Обстріли, наступальні дії російсько-терористичних військ, залякування спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ – все це є частиною свідомо обраної небезпечної лінії на зрив Мінських домовленостей".

війна донеччина луганщина

Знак гривні
Знак гривні