Росія відмовилася від полонених ГРУшників: мовляв, ніхто їх в Україну воювати не посилав

Міноборони Росії офіційно заявило, що два спецназівці, які потрапили в полон в Україні, на той час не перебували на службі. Відповідно, російська армія, як і російська держава, не несе за них відповідальності.

Запит до міністерства з проханням пояснити офіційний статус затриманих росіян направив минулого місяця член Ради з прав людини при президенті і директор проекту «Громадянин і армія» Сергій Кривенко. Відповідь він отримав від імені начальника управління обліку військовослужбовців Міноборони Сергія Боцвіна. Документ стверджує, що Єрофєєв і Александров дійсно проходили військову службу в російській армії. Однак події, пов'язані з їх перебуванням на території України, відбулися вже після звільнення зі служби і не пов'язані з її проходженням.

Сержант Александров і його командир капітан Єрофєєв були затримані українськими військовими поблизу міста Щастя Луганської області 16 травня. При перестрілці їх поранили і взяли в полон. У затриманих виявили зброю, яку використовують російські спецпідрозділи - зокрема, безшумний автомат "Вал".

На допиті, відеозапис якого опублікований українською стороною, росіяни сказали, що вони є чинними службовцями у 3-й окремій гвардійській бригади спецназу Росії, що дислокується в Тольятті. За їх словами, вони прибули в Україну в березні цього року в складі батальйону з 220 чоловік.

Зараз затримані перебувають в київському госпіталі в очікуванні суду. Українські власті звинувачують їх у тероризмі.Російське військове відомство досі не відповіло на жоден запит української сторони.

Знак гривні
Знак гривні