Яценюк назвав великим партнером України маленьку збиткову компанію Frontera (АНАЛІЗ)

Яценюк назвав "великим партнером України" компанію з виручкою $ 6 млн на рік.

Україна отримуватиме газ із моря. Це сьогодні сказав Арсеній Яценюк. Прем'єр-міністр заявив, що американська Frontera Resources Corporation побудує LNG-термінал і поставлятиме газ в нашу країну.

«Американська компанія Frontera почне будівництво LNG-терміналу і почне поставки природного газу в Україну завдяки будівництву цього терміналу», - сказав Яценюк, виступаючи на «Годині запитань до уряду» в парламенті.

Hubs з'ясував, що це за компанія, і про що з нею домовилися.

Про що домовилися

У Frontera немає ніяких зобов'язань перед Україною.

Згідно з повідомленням на офіційному сайті компанії, 13 липня Frontera і НАК «Нафтогаз України» підписали меморандум про взаєморозуміння для співпраці з газових проектам. У тому числі і по зрідженому газу. Жодну зі сторін документ ні до чого не зобов'язує.

До того ж у повідомленні компанії не сказано ні слова про будівництво терміналу. Frontera спеціалізується на розвідці і видобутку і не займається інфраструктурними проектами. За всю свою історію компанія не побудувала жодного морського терміналу з перевалки скрапленого газу.

Поки сторони домовилися лише вивчити можливості поставки в Україну палива морем.

Якщо Frontera вирішиться поставляти газ «Нафтогазу», то паливо, ймовірно, будуть возити з Грузії, де компанія вже освоює родовища.

Розвідані запаси, які Frontera може вивезти в Грузії, - 266 млрд кубометрів. Правда, газу у Frontera поки дуже мало.

У річному звіті компанії сказано, що в 2014 році вона видобула 5,3 млн кубометрів. 1 квітня міністр енергетики Володимир Демчишин сказав, що Україна спалює 110 млн кубометрів газу на день. Це в 20 разів більше, ніж Frontera видобула за рік.

Що таке Frontera

Яценюк сказав, що американці побудують термінал на 10 млрд кубометрів газу. Це дорогий проект. Його вартість оцінювали приблизно в 850 млн євро.

З 2011 року компанія торгується на Лондонській фондовій біржі, тому регулярно публікує оголошення про свою діяльність.

Frontera - маленька компанія. Її ринкова капіталізація на Лондонській фондовій біржі (на 17.07.2015) - 23630000 фунтів стерлінгів ($ 37 млн).

Компанія не отримує прибутку. Згідно з фінансовим звітом за 2014-й, збиток Frontera склав $ 12,5 млн при виручці $ 6,4 млн. Такий розкид зрозумілий: компанія розробляє родовища, тому багато витрачає.

Виходить, що своїх грошей на будівництво LNG-терміналу у Frontera немає. На кінець минулого року борг компанії перевалив за $ 40 млн. Більша частина - виплати за облігаціями. Маленькій компанії складно обслуговувати великий борг. У квітні Frontera оголосила, що випустила додаткові акції, щоб погасити $ 1,3 млн боргу.

Грузинський слід Frontera

Компанія зареєстрована в США в 1996 році. Сфера її інтересів - видобуток нафти і газу в країнах чорноморського регіону. А єдиний офіс, який Frontera має за межами Америки, знаходиться в Грузії. У цій країні компанія працює практично з самого заснування. Один із засновників Frontera та її президент - грузин Заза Мамулаішвілі.

У відкритих джерелах інформації про Мамулаішвілі дуже мало. Він закінчив Тбіліський державний медичний університет і став співавтором книги «Лікарська регуляція адренергічних процесів в акушерській практиці».

Ще один грузин у керівництві компанії - віце-президент Frontera Леван Бахуташвілі. До приходу в компанію він встиг попрацювати в Міністерстві палива та енергетики Грузії.

Всього в раді директорів Frontera числяться чотири грузина.

Другий співзасновник Frontera - голова ради директорів і виконавчий директор американець Стів Нікандрос. До проекту в Грузії він працював в американській нафтової компанії Conoco. Нікандрос - один з директорів Атлантичної ради США.

газ уряд

Знак гривні
Знак гривні