Активісти: Минув рік - розслідуйте злочини Гіркіна не так, як справу Євромайдану

Минув уже рік від звільнення Слов'янська та Краматорська.

В час, коли банди Гіркіна утримували міста, у підвальних приміщеннях будинку СБУ незаконно утримувались викрадені особи, які піддавались тортурам, імовірно там же вчинялися окремі вбивства. Сюди ж звозили викрадених людей із різних частин Донецької області.

Пройшов рік після звільнення цих територій, яке дало органам державної влади можливість розпочати реальне розслідування, а потерпілим та родичам загиблих - надію на відновлення справедливості. Проте склалася парадоксальна ситуація, коли всі ці пов’язані між собою злочини, вчинені однією групою осіб, із єдиним умислом, розслідуються в сотнях різних кримінальних проваджень різними правоохоронними органами.

Ці органи не просто не взаємодіють між собою, вони часто не знають про існування інших проваджень, відтак велика кількість слідчих дій дублюється, а слідчі в різних провадження не мають доступу до доказової бази, зібраної їхніми колегами. Як наслідок, пройшов рік, а досі не існує повної картини злочинів, що унеможливлює проведення ефективного розслідування та встановлення винних.

Така ситуація є неприпустимою, враховучи вже існуючі граблі із неналежною організацією розслідування “справ Євромайдану”, так і зважаючи на те, що розслідування злочинної діяльності НЗФ на чолі із членом спецслужб РФ Ігоря Гіркіна, є одним із ключових у доведенні агресії Росії щодо України.

Євромайдан SOS звертається персонально до Генерального прокурора України Віктора ШОКІНА та Міністра внутрішніх справ України Арсена АВАКОВА та на виконання статті 271 КПК України вимагає:

1. Перевірити всі повідомлення про злочини та кримінальні провадження відділів ГУ МВС України в Донецькій області (на звільнених територіях), порушених під час окупації або після звільнення за наслідками діяльності злочинної організації Гіркіна І.В. та порушити перед ГПУ питання щодо об’єднання даних кримінальних проваджень, чи передачі їх за підслідністю (в компетенції МВС України);

2. Здійснити аналітичну роботу із ЄРДР та виявити весь перелік кримінальних проваджень, зареєстрованих по всій Україні за наслідками злочинної діяльності злочинної організації Гіркіна І.В., проаналізувати доцільність об’єднання даних кримінальних проваджень, чи передачі їх за підслідністю (в компетенції Генеральної прокуратури);

3. Створити в ГСУ МВС слідчо-оперативну групу для розслідування зазначених злочинів, у достатній кількості слідчих і оперативних співробітників, до складу якої включити слідчих ГСУ МВС, Слов’янського МВ ГУ МВС України в Донецькій області, Костянтинівського МВ ГУ МВС України в Донецькій області, СУ МВС України в Донецькій області і співробітників ДКР МВС України (в компетенції МВС України);

4. Генеральній прокуратурі України створити єдину групу прокурорів, які б здійснювали процесуальне керівництво над всіма розслідуваннями в кримінальних провадженнях стосовно діяльності злочинної організації Гіркіна І.В., на всій території Донецької області й оперативно вирішувала б питання об’єднання, виділення, передачі кримінальних проваджень з метою оптимізації розслідування (в компетенції Генеральної прокуратури України).

Рідні закатованих та потерпілі, яким пощастило залишитися в живих, потребують не пафосних слів на річницю звільнення цих територій, а реальних результатів розслідування. Це найменше, що органи державної влади мають зробити для людей, які постраждали за активну громадську позицію щодо збереження державного суверенітету України.

Вічна пам’ять В. Рибаку, Ю. Поправко, Ю. Дяковському, О. Пічко, О. Климчуку, В. Солов’йову та іншим жертвам окупаційної війни, розв’язаної Росією руками своїх проксі-агентів, так званих Луганської та Донецької народних республік.

донеччина тероризм кримінал гіркін

Знак гривні
Знак гривні