Донбас SOS: Доведіть, що ви не відокремлюєте Донбас кордоном - а це лише тимчасові вимушені заходи

Організація Донбас SOS поширила відкрите звернення до керівництва українських силовиків:

Секретарю Ради національної безпеки й оборони України
Турчинову О.В.,

Голові Державної прикордонної служби України
Назаренко В.О.

Міністру оборони України
Полтораку С.Т.

Влада України постійно ініціює низку заходів, які повинні сприяти формуванню постійного діалогу з громадянами, адже однією із основних характеристик демократії є реальні можливості громадян впливати на законотворчий процес.

На жаль, наразі ми спостерігаємо не діалог, а два паралельні монологи – влади і громадян, що піддає сумніву будь-яку подальшу взаємодію та співпрацю.

Проте ми, громадяни України, продовжуємо вірити в нашу ефективну роль у житті українського суспільства та активно прагнемо його вдосконалити згідно з міжнародними демократичними нормами й цінностями. Саме тому, знову і знову звертаємось до влади України із вимогою щодо розв’язання проблем, пов’язаних із захистом громадян України.

Протягом останніх чотирьох місяців через дзвінки на Гарячу лінію, звернення на офіційну пошту та сторінки у соціальних мережах до ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНЗІАЦІЇ «ДОНБАС СОС» надходить близько 100 повідомлень на день з проханням допомогти вирішити проблеми, пов’язані зі здійсненням контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів уздовж лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей, в’їзд на неконтрольовану територію та виїзд з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства) – «система перепусток».

16 червня 2015 року повідомлено про оновлений тимчасовий порядок здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів уздовж лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей, в’їзд на неконтрольовану територію та виїзд з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства). Анонсовано, що Координаційним центром при Штабі АТО забезпечується організація діяльності координаційних груп та інформаційно-роз’яснювальна робота з населенням за телефонами «гарячої лінії». Така інформація, безперечно, заслуговує на увагу, оскільки Служба безпеки України доповідає про розв’язання проблем, пов’язаних із захистом громадян України. Анітрохи не применшуючи досягнень влади України щодо вдосконалення системи перепусток, ми, ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ДОНБАС СОС», змушені констатувати виникнення процесів, що мають чіткі ознаки порушення прав та свобод.

На сьогоднішній день на діючих коридорах, по яким можна перетинати лінію зіткнення, ситуація значно загострилась. Коридори працюють нестабільно, й інформації щодо їх роботи в офіційних джерелах немає. Великий потік бажаючих перетнути лінію зіткнення створює кілометрові черги. Співробітники прикордонної служби не встигають впоратись із потоком машин і людей. Багатогодинне очікування створює напружену обстановку, що негативно позначається на ставленні громадян до прикордонників та всіх, хто носить форму і задіяний на блокпостах та КПВВ.

Ми звертаємось до Вас із проханням у найкоротші строки виправити ситуацію на всіх коридорах:

- Збільшити кількість представників прикордонної служби, які здійснюють контроль за перетином лінії зіткнення, і тим самим збільшити пропускну здатність коридорів.

- Відповідно до пункта 2.6. “Тимчасового порядку в’їзду на
неконтрольовану територію та виїзду з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства) станом на 16.06.2015 року” зобов’язати всіх осіб, які виконують службові завдання на блокпостах та КПВВ, носити бейджики та представлятись за першою вимогою.

- Розробити план та провести ряд заходів по навчанню співробітників
прикордонної служби, які безпосередньо контактують із громадянами (цивільними особами), щодо того, як поводитись з людьми в критичних/стресових ситуаціях.

- Переглянути терміни ротації прикордонних військ для попередження стресу у військовослужбовців.

- Заборонити пропускати транспорт та людей поза чергою (окрім екстренних випадків: важкохворі, вагітні, швидка допомога, рятувальна служба).

- Припинити корупцію серед прикордонників за перетин КПВВ без черги та/або без дозволу!

Хочемо ще раз наголосити, що всі негативні фактори, ситуації, незручності, викликані системою перепусток, що відчувають по відношенню до себе звичайні громадяни, з часом переростатимуть у ненависть до всього українського взагалі.

Водночас, ми щиро сподіваємося, що Державна прикордонна служба України якнайшвидше продемонструє новий підхід та нове ставлення до такого важливого обов’язку, як спілкування та допомога місцевому цивільному населенню.

Доведіть, що це не кордон, а лише вимушені тимчасові незручності, а ми продовжуватимемо робити все, що від нас залежить, щоб не існувало лінії розмежування та ненависті між громадянами однієї країни.

донеччина луганщина АТО

Знак гривні
Знак гривні