Новий формат Порошенка: на свіжому повітрі, на ногах, без російських журналістів

Петро Порошенко провів третю велику прес-конференцію за рік президентства. Цей захід суттєво відрізнявся від попередніх.

При цьому стиль спілкування президента з журналістами майже не змінився – без попереднього узгодження запитань, але з сюрпризами-заготовками, аби завести журналістів.

Петро Порошенко дав прес-конференцію напередодні першої річниці інаугурації

Огляд Бі-Бі-Сі

Вперше на прес-конференції не було російських ЗМІ, яких, як заявили в ефірі Першого телеканалу, не акредитували через "рекомендації" СБУ.

До традиційних питань про АТО, відсутність реформ, корупцію, продаж Roshen і політичні суперечки в коаліції, додались новинки на кшталт теми про одностатеві шлюби.

Більшість заяв президента повторили звернення у Верховній Раді у четвер.

Новий формат

Петро Порошенко повернувся до практики Віктора Ющенка проводити прес-конференції на галявині у дворі адміністрації президента.
Попередні два рази Порошенко збирав журналістів у "Мистецькому арсеналі", а його попередник Віктор Янукович спілкувався з пресою в "Українському домі".

Попередні прес-конференції мали такий вигляд

Уперше президент вирішив стояти, а не сидіти. Це позначилось на тривалості конференції - трохи більше півтори годин, а раніше - не менше двох. Звідси і менша кількість питань, яку зуміли поставити журналісти.

Петро Порошенко вже не втручався в роботу свого прес-секретаря й більше не підказував йому, якому журналісту дати право на запитання.

Ще одна новація президента – конференція не починала чергову хвилю піар-кампанії лідера держави. Не було жодного лозунга чи слогана.

Експромт президента

Цього разу жодному журналісту не вдалося вивести Петра Порошенка із себе, а на гострі питання він відповідав із легким сарказмом.

"А ви трохи змінились з того часу, як працювали на "5 каналі", - почав він із жарту відповідь на питання про продаж Roshen від журналістки Ольги Кошеленко.

Вона багато років пропрацювала саме на його "5 каналі", а тепер - на "1+1" Ігоря Коломойського.

Пан Порошенко не пропустив можливості кілька разів "вколоти" журналістку.

"На вибори я не брав гроші в олігархів, і у власника вашого каналу в тому числі", - сказав він.

Ефектним "експромтом" Порошенка став момент про угоду між ним та Кличком восени 2014 року.

Очікували, що після суду у Відні і заяв Дмитра Фірташа про домовленості з Порошенком і Кличком, президента про це запитають.

Розповівши, що ні про що серйозне з Фірташем у Відні не домовлявся, Порошенко здивував: витягнув угоду з Кличком і запропонував сфотографувати її журналістці Соні Кошкіній.

"Але сфотографуйте та поверніть", - з посмішкою сказав президент, довго витягуючи документ із прозорого "файлика".

Це стало головною родзинкою всього заходу, принаймні журналістів відволікло. Всі штурхались, аби сфотографувати "сенсацію".

Не вивели з себе

"Ідіть до мене прес-секретарем, ви ж все за мене відповідаєте", - спокійно парирував Петро Порошенко, коли журналіст "Української правди" намагалась довести йому, що оборонні споруди на Сході майже не будуються.

Він запропонував журналістці разом із ним поїхати на інспекцію будівництва і пересвідчитись у його словах.

"А як же ми?", - захотіли долучитись до поїздки інші журналісти.

"Соня, ви вже своє отримали", - ще раз пожартував президент, відповівши пані Кошкіній.

У такому ж стилі президент уперше публічно спростував, що голова фракції президента у Верховній Раді Юрій Луценко є його кумом.

"Луценко не є моїм кумом, але я вам потім поясню окремо чому", - заперечив він інформацію, яка до цього ніколи не піддавалась сумнівам.
Адже ще кілька років тому пан Луценко та Порошенко разом хрестили дитину нинішнього міністра інформаційної політики Юрія Стеця.

Ананаси і ЛГБТ

Петро Порошенко відомий своєю прихильністю до православної церкви.

Питання про підтримку чи не підтримку проведення у Києві "Маршу рівності" представників ЛГБТ могло вивести із рівноваги президента.

"Я туди не піду", - пожартував Петро Порошенко, але підкреслив, що не бачить жодних перешкод, чому люди не можуть провести цей марш.

Бажання перешкодити маршу він назвав невдалим піаром. Але наголосив на відданості "християнським цінностям".

Ананаси – ось ще одна тема, яка зачепила Петра Порошенка. На чергове питання про недофінансування військових президент взявся доводити, що, коли його возять військовими частинами, то там не влаштовують "показуху".

Тут він чомусь згадав про ананаси, які він куштував зі солдатського пайка на навчаннях у Яворові.

За його словами, вартість американського пайка складає 22 долари, а українського – 53 гривні. А на спільних навчаннях пайки змішали, то ж усі їли однаково.

"А тому і на ананаси вистачає", - із запалом сказав пан Порошенко.

преса порошенко

Знак гривні
Знак гривні