Іноземні ЗМІ: кому вигідні бої під Мар’їнкою?

В п’ятницю, 5 червня, іноземна преса пише про "загадкову атаку" на Мар’їнку, а також недостатню рішучість Заходу щодо української кризи.

Огляд від Бі-Бі-Сі

"Загадкова атака"

Польське видання Gazeta Wyborcza пише про "загадкову атаку росіян" на Мар’їнку. У газеті констатують - ніхто не розуміє, чого хотіли досягти бойовики "ДНР" своїми діями.

На думку журналістів, загострення ситуації на Донбасі вигідне керівникам так званих "республік", адже вони усвідомлюють - якщо Кремль нарешті захоче миру на сході України, то позбудеться самопроголошених лідерів.
Інша версія атаки, що наводить видання, – щорічне послання Петра Порошенка парламенту, напередодні якого і почався наступ. Видання припускає, що так росіяни хотіли зіпсувати плани українському лідеру.
Журналісти додають, що несподівана спроба захоплення Мар'їнки не додала стабільності російській економіці. Рубль знову "пішов у піке", а західні країни навряд чи планують пом'якшувати санкції, пише видання.

Світова реакція

Видання Irish Times пише про реакцію світової спільноти на ескалацію ситуації на сході Україні, зокрема про заплановане на п'ятницю позачергове зібрання Ради Безпеки ООН щодо подій на Донбасі.
Також на цей день призначена зустріч військових високопосадовців та дипломатів США, скликана секретарем оборони Сполучених Штатів Ештоном Картером.

За словами видання, президент США Барак Обама знаходиться під все більшим тиском щодо надання Україні оборонного озброєння. Ще кілька країн-членів НАТО заявили, що не виключають поставки зброї Україні.
Видання цитує німецького міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра, який традиційно заявив про стурбованість через порушення перемир'я в Україні, тоді як генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відзначив, що Росія несе "особливу відповідальність" у вирішенні конфлікту.

Поразка Заходу

Видання International New York Times пише про "поразку Заходу в Україні". За словами видання, Володимир Путін отримав те, що хотів. Америка не робить суттєвих кроків, а Німеччина перетворилася на країну-пацифіста, вважає газета.

Джон Керрі літав у Сочі і говорив із Путіним. Але на практиці російська агресія в Україні супроводжується нечуваною відстороненістю США, яку неможливо було б уявити ще десять років тому, пише видання.
Місце Америки в цій ситуації зайняла Німеччина. Ангела Меркель розмовляє з Володимиром Путіним та відкрито засуджує агресію проти України. Але варто дивитись правді в очі - післявоєнна Німеччина стала державою-пацифістом, де розмови про використання сили неприпустимі, пише видання.

Пані Меркель дарма відкинула ідею озброювання України, вважають журналісти. Битва за Україну буде довгою, додає видання та застерігає проти нерішучості в цьому питанні.

донеччина війна

Знак гривні
Знак гривні