Проект Новоросія офіційно закрито. Але чи перемога це для нас?

Прихильники "ЛНР" і "ДНР" офіційно оголосили про "заморожування" проекту "Новоросія" - сценарію, який передбачав об'єднання під цим брендом кількох регіонів, які прагнуть до незалежності від України, - і закритті відповідних політтехнологічних структур, - пише з посиланням на російські ЗМІ Газета по-українськи.

Про це в інтерв'ю газеті Вечерняя Макеевка заявив "міністр закордонних справ" самопроголошеної ДНР Олександр Кофман. Представник сепаратистів зазначив, що вони "не мають права нав'язувати Харкову, Запоріжжю, Одесі свою думку".

Глава МЗС самопроголошеної "ДНР" Олександр Кофман визнав, що зусилля київської влади з придушення проросійських настроїв в південних регіонах України увінчалися успіхом: "Проект" Новоросія" закритий через те, що його прихильники в Харкові та Одесі виявилися успішно пригнічені офіційним Києвом".

Він наводить версію, згідно якої план об'єднати під брендом "Новоросія" кілька регіонів України вийшов з-під контролю ще 11 травня 2014. У цей день референдум про самовизначення відбувся не в восьми регіонах, як це очікувалося, а лише в Луганській та Донецькій республіках.

За словами одного зі співрозмовників "Газети.Ru" в ополченні, потенціал у проросійського підпілля на сході України, наприклад, у Маріуполі, як і раніше є, а ось централізованої підтримки з Москви вже давно немає.

За словами джерела, після вересневих Мінських угод "Новоросія", як символ, перестала бути потрібною в очах кремлівської влади. З'явилася зворотнє завдання - інтегрувати "ДНР" та "ЛНР" до складу України, а не збільшувати територію, підконтрольну сепаратистам. "Відповідно, Царьов, і все що з ним пов'язано, виявилося незатребуваним".

Історик за фахом, боєць "Айдару" з Криму Максим Осадчук аналізує (нецензурну лексику замінено цензурною):

Итак, господа, мы все провтыкали:

- ДНР и ЛНР, судя по всему, останутся в составе Украины на широких правах, что предполагает "федерализацию" и конституционную реформу;

- через них Россия получает инструмент прямого контроля за внешней и внутренней политикой Украины. Курс "Прочь от Москвы" по факту провалился, в ЕС и НАТО нас никто брать, само собой, не будет;

- продолжение революционного процесса в Украине успешно подавлено Кремлем рука об руку с внутренней реакцией;

- Майдана или чего-нибудь наподобие в Москве в ближайшее время не будет: маленькая победоносная война прошла успешно - трон крепок как никогда;

- про Крым все вообще давно забыли - на серьезном уровне эта тема не поднимается совсем.

Вешать нос не стоит, конечно, но признать временное поражение все же придется."

Колишній народний депутат від Партії регіонів, а нині голова так званого “парламенту російського проекту “Новоросія” Олег Царьов також заявив, що діяльність віртуального “Парламенту Новоросії” зараз заморожена.

Скандальний екс-нардеп поскаржився, що не може впливати на ситуацію на Донбасі. Ні він, ні його депутати не можуть на даний момент впливати на ситуацію на Донбасі. Про це пише видання informator.lg.ua .

Зупинка проекту пов’язана з тим, що його існування суперечить Мінським угодами. Також призупинено роботу офіційного сайту “парламенту”.

Нагадаємо, Служба безпеки України оголосила Олега Царьова в розшук. Екс-нардеп підозрюється у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 109 Кримінального кодексу (дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади).

донеччина луганщина сепаратизм кримінал

Знак гривні
Знак гривні