«Зупинимо підвищення тарифів» - збільшимо свої борги і податки

Аналітичний центр Ціна держави назвав шість пунктів чому країна не могла далі жити з дешевими тарифами
Ті хто приєднаються до цього лозунгу повинні знати, що насправді вони закликають до наступного:

1. Субсидування заможних прошарків населення. Субсидії у вигляді занижених цін розподіляються несправедливо – близько половини заможному населенню – для обігріву великих домівок, і трохи більше 10% найбіднішім 20% населення.

2. Збільшення податкового навантаження та зростання боргів. Нажаль, приховані енергетичні субсидії це реальні борги, за які розраховуватиметься все населення. Вартість цієї сумнівної за своїм змістом дотації оцінена Світовим Банком та МВФ на рівні 7-8% у 2012-2013 рр.

Аби не підвищення тарифів в цьому році могла б сягти 8% ВВП. Це стільки, скільки нормальна країна мала б витрачати на охорону здоров‘я, це більше ніж Україна витрачає на освіту.

3. Субсидування корупції: наявність кількох цін на газ особливо без відповідного обліку дає всі можливості підприємствам ЖКГ створювати «сірі схеми» та отримання незаконного прибутку. Відсутність засобів обліку дозволяє монополісту списувати населенню, більші витрати за нижчими тарифами.

4. Неякісні послуги – за відсутності справедливої ціни, у підприємств/влади завжди є привід звинувачувати недостатнє фінансування в заміні гарячої води холодною, аваріях та холодних батареях. В той же час відсутність справедливих тарифів не стимулює залученню інвестицій в сектор.

5. Енергозалежність. Собівартість добутку природних копалин в тому числі і газу має включати до себе витрати на розвідку нових покладів та буріння нових свердловин. Інакше «дешевий» газ дуже швидко закінчиться.

6. Відсутність економії та енергоефективності – низькі ціни не стимулюють заощадження. Відповідно даних світового Банку, в 2010 році Україна в 10 разів більше енергоємніша ніж середня країна Організації економічного співробітництва та розвитку, ( країни Європи, Північної Америки, Туреччина,Чилі, Австралія, Нова Зеландія) та належить до найбільш енергоємних економік у світі.

P.S. Протягом 2014 року НБУ надрукував 171.1 млрд грн (462.8 загальні доходи зведеного бюджету) для фінансування бюджетних потреб. З них для «Нафтогаз України» пішло 96.6 млрд грн, на субвенції місцевим бюджетам для компенсації різниці в тарифах - 11.1 млрд грн.
Такий обсяг й став одним із ключових джерел стрімкої девальвації гривні наприкінці року. Нічого безкоштовного не буває. Все безкоштовне кимось оплачено.

економіка жкх соціалка

Знак гривні
Знак гривні