Як міліція не знайшла зятя замміністра, який напав на журналістів і викрилась корупція (ФОТО, ВІДЕО)

Замміністра МВС, якого Авакову рекомендував Турчинов, вирішив спростувати дані про одну ділянку землі. Тепер доведеться відмиватись від набагато серйозніших речей. І не перед журналістами.

Наприкінці квітня, під час зйомок маєтку сім’ї заступника міністра МВС Сергія Чеботаря, на знімальну групу програми «Наші гроші» телеканалу «ZIK» було здійснено напад.

З будинку, який записаний на дочку заступника Авакова, вийшов чоловік і погнався за оператором. Пізніше цей самий чоловік під’їхав до знімальної групи на білому «Фольксвагені транспортер», але із заштрихованими номерами. Невідомі перекрили дорогу, залізли у автомобіль і викрали камеру та відереєстратор, завдавши оператору тілесних ушкоджень. Після цього нападники зникли.

Того ж дня, 28 квітня, заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар на офіційному сайті МВС заявив, що не має нерухомості у селі Лісники, а журналісти мають бажання дискредитувати команду міністерства, що взяла жорсткий курс на боротьбу з корупціонерами. Після того, як журналісти оприлюднили державні акти на землю, Чеботар заявив, що нерухомість у Лісниках належить його зятю.

Виявилось, однак, що і ця інформація не відповідає істині. У відповідності до витягів із державного реєстру нерухомості, земля і будинки на вулиці Підлісній належать саме дочці заступника міністра МВС — Оксані Чеботар.
За фактом нападу на журналістів проекту «Наші гроші» було порушено дві кримінальні справи – за статтею 186 частиною 2 («Грабіж, поєднаний з насильством», через викрадення у журналістів відеокамери та відеореєстратора), а також за статтею 171 частиною 1 («Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»).
Протягом двох тижнів, міліція не знайшла нападників, хоча обличчя одного з них зафіксовано на відео, а сам він виходив із будинку, який записаний на Оксану Чеботар. Журналісти «Наших грошей» провели власне розслідування і віднайшли злочинців. На відео, де зафіксований перший напад на оператора — зять заступника міністра МВС — Олег Поліщук. Другий нападник, власник автомобіля, на якому здійснювався напад — Сергій Гаврилко.

Зять міністра Олег Поліщук є засновником компанії «А.Т.Н», що займається транспортними перевезеннями, а Сергій Гаврилко — директор цієї фірми.

Бізнес зятя

Фірма «А.Т.Н» виявилась зовсім не простою.

Під час підготовки сюжету, у розпорядження журналістів «Наших грошей» потрапило відео, на якому було зафіксовано, як представники компанії «А.Т.Н» намагаються загарбати зупинку транспорту, яку офіційно орендувало інше приватне підприємство «КАН».

Про більш важливі нюанси діяльності цих перевізників, а саме махінаціями із ліцензіями, розповів екс-голова Держінспекції України з безпеки на наземному транспорті Валерій Черненко.

«Найвигіднішим бізнесом на пасажирських перевезеннях є право продажу роботи на маршруті. Це тіньова схема, яка працює по всій Україні й дає можливість збагачення компаній, які мають дозвіл на маршрут. А ті, хто працює під дахом, платять щоденну плату за використання цього дозволу від 50 до 100 доларів. І коли компанія «А.Т.Н», яка має близько 26 власних автобусів, обслуговує десятки рейсів, при чому міжобласних рейсів, виникає питання: звідки автобуси, щоб виконувати ці рейси?. Коли ми почали перевіряти, з’ясувалось, що під дахом цієї компанії працює на порядок більше автобусів», – говорить екс-голова Держтрансінспекції.
Однак у ході перевірки діяльності компанії «А.Т.Н», тодішньому голові Інспекції зателефонував заступник міністра МВС Сергій Чеботар і порадив припинити інспекцію компаній його зятя.

«Коли я працював головою Укртрансінспекції — мені зателефонував Сергій Чеботар і запропонував зменшити свою наполегливість у боротьбі з тіньовими схемами. Зокрема, у ході перевірки компанії «А.Т.Н». Ми закінчили розмову на підвищених тонах. Я сказав, щоб він мені більше не телефонував», – зізнається екс-голова Держінспекції.

Журналісти «Наших грошей» вирішили особисто перевірити, як працює компанія зятя замміністра МВС Олега Поліщука.

Для здійснення пасажирських автоперевезень у компаній має бути пакет документів. Серед обов’язкових: ліцензійна картка, дозвіл на маршрут та паспорт маршруту.

Компанія «А.Т.Н» має дозвіл на маршрут «Київ-Біла Церква».

Відправлятись маршрутки повинні з автостанції «Київ», що розташована біля Центрального залізничного вокзалу. Однак маршрутки фірми Олега Поліщука збирають пасажирів біля ст.м. «Либідська». Цієї зупинки немає в паспорті маршруту компанії «А.Т.Н» та й самі паспорти маршрутів є не у всіх перевізників. Спілкуватись із журналістами Олег Поліщук відмовився.
Попри відсутність документів, компанія продовжує працювати в сфері пасажирських перевезень, а за інформацією видання «Конфлікти і закони», наприкінці 2014 року в управління інфраструктури та туризму Київської обласної адміністрації на роботу влаштувались колишні працівники фірми «А.Т.Н»: Андрій Прохоренко та Костянтин Маруженко.

Впливові сусіди Чеботаря

Свій маєток дочка заступника міністра МВС Оксана Чеботар побудувала у лісовому заказнику місцевого значення «Чернечий ліс», який знаходиться в межах земель Лісниківської сільської ради.

Чеботар був призначений заступником Авакова за рекоментацією Турчинова – одного з керманичів “Народного фронту”, до лав якого входить Аваков. І так вже сталось, що родичі Турчинова і Чеботаря є сусідами…

Раніше землі лісу перебували у постійному користуванні ДП «Боярська лісова дослідна станція». Однак, у 2006 році розпорядженням Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, землі лісу передали до земель запасу села Лісники. У 2007 році Лісниківська сільська рада прийняла рішення зарезервувати землю на 5 років, у зв’язку з тим, що не затверджено Генеральний план села і не внесені межі населеного пункту на місцевість.

Однак, вже у 2008 році, всупереч попередньому рішенню, сільська рада надає дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для будівництва житлових забудов 32 громадянам.
Аби не допустити вирубки зелених насаджень й приватизації лісового заказника «Чернечий ліс», Головне управління Держкомзему у Київській області звернулось до Державного комітету земельних ресурсів та Мінприроди України з вимогою провести перевірку щодо законності виділення землі. Оскільки «передача земель відбулась із порушенням земельного і лісового законодавства, зловживанням службовим становищем та перевищенням повноважень з боку державних службовців», – йдеться у листі заступника начальника ГУ Держкомзему у Київській області Юрія Вязьмітінова.

Держземінспекція після проведення власної перевірки підтвердила – надання земельних ділянок у власність — не є можливим, оскільки не було затверджено Генеральний план села Лісники.

Клікніть на документи для збільшення:

Документ 1

Документ 2 (продовження)

Протягом останніх років прокуратура міста Києва намагалась повернути незаконно роздані землі у державну власність. Однак, безрезультатно. І на території заказника «Чернечий ліс» таки звели маєтки: 75 соток сторічних дубів знищила безпосередньо сім‘я заступника міністра МВС Сергія Чеботаря. Відповідно, до державних актів на землю, на Оксану Чеботар у селі Лісники на вулиці Підлісній записано саме 75 соток землі, й будинок номер 19 на вулиці Підлісній.

Та Чеботарі не єдині знищували територію заказника. Іще 75 соток, які розташовані по сусідству із землею Чеботарів, належать Аліні Яворській. Це бізнес-партнерка чоловіка Оксани Чеботар — Олега Поліщука. Аліна Яворська та Олег Поліщук є співзасновниками транспортної компанії «А.Т.Н».

Одразу, за маєтком Оксани Чеботар розташована земельна ділянка Раїси Вишневської, це сестра дружини Секретаря РНБО Олександра Турчинова. Який, до речі, і пропонував призначити Чеботаря заступником міністру Авакову.

скандал корупція кримінал чеботар мвс

Знак гривні
Знак гривні