Як організувати українське мовлення на окуповані території

Зробити це за нинішнього розвитку технологій нескладно, була б воля. Проект від активістаАлі Тазар-заде, який залишився жити в Криму

Для цього потрібен: 1) сервер, 2) адмін, 3) 1-2 редактори, які володіють аудіоформатами.

Виділяється радіопоток (аудіотрансляція) для вставки його в будь-який аудіопрогравач.

Протягом кожного робочого дня редакція відбирає російсько- та українсько- мовні звукоряди, які мають стосунок до Криму. Готові продукти готових компаній. Це: новинні зведення, репортажі, передачі від теле- і радіо станцій протягом доби. Також користуються архівні передачи, які не втратили актуальності.

Все це копіюється, обрізається, зводиться в один аудіоформат. Редактор робить сітку цілодобового віщання, в якій один аудіофайл програється вслід за іншим. Регулярно, кілька раз на добу та кілька разів на тиждень, більшість передач повторюється. Поступово складається сітка віщання, до якої звикає слухач. А також на сайті доступний зведений архів передач за тематикою і датою першого виходу.

Навскидку, цими матеріалами є:

- кримські (донбаські) сюжети (новинні або спецпередачі) українських телеканалів, в яких перезаписується аудіопотік.

- раідоматеріали усіх українських радіоканалів "розмовного" і новинного формату.

- аудіозаписи відомих передач кримських телеканалів АТР, "Чорноморки", архіви ДТРК Крим і Севастополь часів української влади (культурно-просвітницькі, історичні, розважальні передачи ет сетера).

- аудіофайли новин і передач зарубіжних радіостанцій таких як: укр. та рос. студії Бібісі, Нім.хвилі, Свобода, Польське радіо, Румунське, а також матеріали що регулярно з'являються в етері рос. редакцій радіо Чехії, Словаччини, Швеції, Фінляндії, Туреччини.

Наведеного обсягу достатньо, щоб підживити ним цілодобовий радіоканал.
Крім того, зараз робляться розрізнені радіо- та теле- проекти про Крим від українців, в тому числі кримських емігрантів. Їхні зусилля також обов'язково акумулювати в даному проекті, і в перспективі нарощувати саме волонтерський формат віщання.

Скачати і слухати радіопрогравачем може собі дозволити будь-який пересічний кримчанин, в якого є щось типу компа або смартфона. Потім слід подумати про виділення радіоретранслятора, який крутив би передачу і в етері, на коротких, середніх і довгих хвилях.

крим донбас технології пропаганда

Знак гривні
Знак гривні