В Чорнобильській зоні вирішили створити заповідник - і загорівся вогкий ліс (ФОТО)

Парламент дозволив зробити в Чорнобилі заповідник. Тим часом у зоні відчуження помітили вирубки лісу, які називають протипожежними. А потім ліс у вогкому болотяному Поліссі, вологою весною - раптом загорівся.

Сюжет про розпил лісу та металу - після чого мінекології обіцяло розібратися

Верховна Рада ухвалила постанову про створення заповідника в Чорнобильській зоні – через 29 років після аварії на ЧАЕС.

22 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про розвиток Чорнобильської зони. Вона містить, зокрема, норму про необхідність якнайшвидше створити Чорнобильський біосферний заповідник, і рекомендують Кабміну включити фінансування цієї природоохоронної території до програми подолання наслідків Чорнобильської аварії, яку уряд має розробити.

Зрубані та складені стовбури великого діаметру Радіо Свобода бачило у зоні відчуження в районі колишнього села Лелів, а власне вирубку зі слідами вивезення деревини – на північ від відселеного села Дитятки.

Підтвердити цю інформацію в адміністрації Чорнобильської зони Радіо Свобода не змогло: керівника та всіх заступників Агентства Чорнобильської зони цього року звільнили, нових– ще не призначили, відтак отримати коментар від офіційної особи найближчим часом не реально, так пояснили Радіо Свобода в зоні відчуження.

Неофіційно ж працівники зони, які просили не розголошувати їхніх імен, повідомляють: до того,як звільнили попередніх керівників Держагентства з управління зоною відчуження, значна частина лісу, зрубаного під час санітарних чи протипожежних вирубок, використовувалася за межами зони. І після перепродажу в документах на деревину вже не вказували, що вона походить з Чорнобиля, стверджують джерела Радіо Свобода.

Між тим, журналісти в кількох кілометрах від КПП зони відчуження зафіксували лісовози, які рухаються в напрямку Києва. Однак не вдалося встановити, чи зрубана ця деревина в Чорнобильській зоні, чи у лісових масивах біля неї.

Потім ліс загорівся

Поблизу Чорнобиля горить 270 га лісу.

Пожежу в Чорнобильській зоні відчуження продовжують гасити. Вогонь локалізували в ніч на середу, повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій.

Лісова пожежа за 20 кілометрів від ЧАЕС, в районі сіл Буряківка, Рудня-Іллінецька, Глинка, Лубянка Іванківського району, розпочалась у вівторок опівдні.

Місце лиха з гелікоптера вже оглянув прем'єр Арсеній Яценюк. Він заявив, що ситуація - під контролем.

У лісовій пожежі в Чорнобильській зоні відчуження "практично не залишилось" осередків відкритого вогню - про це заявив виконувач обов'язків голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Зорян Шкіряк.

"Є окремі перекидання на маленькі частини молодих дерев, але вони не значні і пов'язані з поривами вітру. Крім того, на території продовжується тління трави і згорілих дерев", - повідомляє прес-служба міністерства внутрішніх справ.

Раніше у Державній службі з надзвичайних ситуацій повідомили, що "фронт пожежі оточений і зупинений", однак гасіння осередків загоряння продовжується.

На місці працюють рятувальники із Києва, Київської та Житомирської областей - повідомила ВВС Україна речник Державної служби з надзвичайних ситуацій Вікторія Рубан.
До гасіння залучили 51 одиницю техніки та 305 людей.
Радіаційний фон на Київщині в межах норми - ця інформація є у довідці ДСНС за добу.

Міг бути підпал

Пожежа могла початися через умисний підпал та необережне поводження з вогнем, написав керівник Держслужби з надзвичайних ситуацій у Facaebook.

Міністр Арсен Аваков також повідомив про підозру підпалу. "Осередки (вогню. - Ред.) в кількох місцях по обидва боки річки", - написав він.
За словами міністра, рятувальники зупиняли вогонь першочергово з боку могильників із відходами - до них було п'ять кілометрів, до ЧАЕС - 20 км.

Джерела: Радіо Свобода, Бі-Бі-Сі

чорнобиль пожежа київщина

Знак гривні
Знак гривні