Вперше доведено авторство україноненависницького твору Нобелівського лауреата Бродського (ВІДЕО)

В інтернеті опублікований відеозапис Йосипа Бродського, який читає свій вірш «На незалежність України», авторство якого заперечувалося більше 20 років.

Відеоролик тривалістю 2 хвилини 55 секунд опублікований в фейсбуці Бориса Володимирського. Як пише публікатор, це «уривок з відеозапису вечора Бродського в залі пало-Альтовского Єврейського центру 30 жовтня 1992, де він читає" На незалежність України "у присутності майже тисячі слухачів».

За свідченням людей, присутніх на тому вечорі, це було перше публічне читання «На незалежність України» самим поетом.

Український літературний критик Юрій Володарський додає:

Пам'ятаю, як деякі обожнювачі люто заперечували його авторство. Типу кумири не какають.

Добре написав автор публікації: "Як на мене, краще б цього запису не існувало. І краще б він цього вірша тоді не читав. А ще краще - не написав би ... Але написав, нічого не вдієш ... Коли я слухаю , відчуваю біль - в тому числі і за автора. Й мені сумно від думки про тих, у кого ці вірші викликають захоплення або ентузіазм ".

Вірш, який висміює набуття Україною державності, не включався автором у збірки.

Незважаючи на повідомлення про наявність автографів, з перших публікацій в середині 1990-х те, що «На незалежність України» написав Бродський, піддавалося сумніву. Так, в 2005 році його авторство категорично відкинув Олександр Даніель.

Оскільки справжність відеозапису першого читання підтверджена очевидцями, питання про авторство вірша «На незалежність України» тепер можна вважати закритим.

маразм бродський

Знак гривні
Знак гривні