Поганий день Коломойського: Рада позбавила контролю над Укрнафтою, Уряд над Укртранснафтою

Верховна Рада ухвалила зміни до закону про акціонерні товариства - знизила кворум для проведення загальних зборів акціонерів для всіх акціонерних товариств незалежно від їх виду власності до 50% + 1 акція в 2015 році.

"За" відповідний законопроект №2273 проголосували 275 депутатів.
Документом запроваджується зниження кворуму для всіх акціонерних товариств у тому числі товариств у статутному капіталі яких є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 і більше відсотків простих акцій товариства.

У свою чергу профільний комітет ВР, який у четвер нарешті зміг зібратися на засідання у своєму рішенні рекомендував ухвалити законопроект за основу.
Голова комітету Андрій Іваничук наполягав, що деякі депутати ще мають зауваження і поправки до остаточного варіанту законопроекту і закликав Раду не поспішати.

Низка депутатів коаліції поставили вимогу ухвалити законопроект в цілому, наполягаючи на його винятковій важливості, оскільки завдяки стане можливим повернути державі 2 мільярдів гривень з компанії олігарха Ігоря Коломойського "Укрнафта" у вигляді дивідендів.

Як відомо, держава володіє 50 + 1% акцій ПАТ "Укрнафта", проте регулярно зазнає проблем із проведенням зборів акціонерів цієї компанії (структури групи "Приват", що контролюють 42%, найчастіше ігнорують зібрання).

Відповідно, ухвалення рішень про розподіл чистого прибутку і виплату дивідендів, зміну менеджменту компанії було ускладнене.

Також сьогодні в був замінений керівник державної компанії "Укртранснафта", яку теж контролював Коломойський. Не обійшлося без бійок.

Як відомо, у четвер на засіданні Наглядової ради ПАТ "Укртранснафта" було ухвалене рішення про відсторонення Олександра Лазорка від виконання обов'язків голови правління товариства з 19 березня 2015 року.

Лазорко не захотів залишати своє робоче місце та забарикадувався в кабінеті. Після чого у будівлю прибули люди в штатському, які допомогли Мірошнику зайняти кабінет голови.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин ініціював звільнення Лазорка за розтрати на зберігання технологічної нафти на потужностях групи "Приват".

Під вечір з'явилася інформація, що відібрати офіс назад приїхав сам Коломойський у супроводі автоматників.

Українська правда

корупція коломойський закон реформи укрнафта укртранснафта енергетика

Знак гривні
Знак гривні