Британська розвідка: В Україні до 10 тис російських військових, Росія може почати наступ на Маріуполь

Росія найближчим часом може почати новий наступ на українські позиції, найбільш імовірним напрямком експерти називають Маріуполь. Про це йдеться у звіті британського Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень, опублікованому на сайті установи (pdf).

Згідно з документом, російські військові почали брати участь у війні на сході України 14 липня 2014, - пише Ліга.

У цей день на територію України увійшли шість розвідувальних команд, а саме: Друга бригада спецназу, Десята бригада спецназу, група 45-го гвардійського полку спецназу ВДВ, 173-а окрема гвардійська розвідувальна рота, Розвідувальний батальйон Дев'ятої мотострілецької бригади, Розвідувальний батальйон 18-й мотострілецької бригади.

З 11 серпня, за даними інституту, у війні в Україні вже повноцінно брали участь десять тактичних угруповань: 17-а мотострілецька бригада, 18-а гвардійська мотострілецька бригада, 21-а мотострілецька бригада, 33-тя (гірська) мотострілецька бригада, 247-й гвардійський десантно-штурмовий полк, 247-й гвардійський десантно-штурмовий полк, 104-й гвардійський десантно-штурмової полк, 331-й гвардійський полк ВДВ, 137-й гвардійський полк ВДВ, 31-а гвардійська десантно-штурмова бригада, 2-а бригада спецназу.

Відзначається, що станом на лютий 2015 в Україні вже були присутні 55 військових одиниць. Станом на весну 2014 Росія зосередила на кордоні з Україною і в Криму 28 військових частин загальною чисельністю в 90 тис військових. Станом на середину серпня 2014 року, стверджують дослідники, в Україні перебували від 3500 до 6000 російських військових. Найбільша їх кількість - 10 000 - спостерігалася в грудні 2014 року. В останній тиждень лютого 2015 року, згідно з документом, в Україні перебували 9000 військових, але з того часу їх кількість зросла на 1500 - 2000.

У Криму в даний час знаходяться 26 000 - 28 000 військових, включаючи 13 000, які числяться за Чорноморським флотом. Втім, згідно з іншими даними, загальна кількість російських військових у Криму може становити від 29 000 до 40 000.

Експерти також відзначають, що військові і фінансові ресурси Кремля для підтримки війни в Україні є обмеженими і вже досягли своєї межі.

У документі наголошується, що Росія веде війну в Україні відповідно до так званої доктрини Герасимова - презентованої начальником російського Генштабу Валерієм Герасимовим в січні 2013 року, яка в грудні 2014 року була включена в російську військову доктрину.

У ній описувалася саме "гібридна війна" і зазначалося, що в XXI столітті намітилася тенденція до стирання кордонів між миром і війною, а війни вже не оголошуються офіційно і більше не ведуться за встановленими правилами.

"Є докази, що російські військові присутні в східній Україні - не тільки в якості командування або управління військовою технікою, а й у якості когерентних військових формувань. Ці сили, дислоковані в Україні, на кордоні та в Криму, складають серйозну і пряму загрозу Україні" , - відзначають дослідники у своєму висновку, додаючи, що кількість російських військових приблизно дорівнює кількості всіх військових, які має в наявності Київ.

Кількість проросійських бойовиків, стверджують аналітики, налічує половину від кількості російських регулярних військ. Головним стратегічним завданням російських військових формувань в документі називається підтримка самопроголошених "республік" на сході України.

війна росія

Знак гривні
Знак гривні