Нуланд: Росія постачає бойовикам нову зброю зараз

Незважаючи на відведення деякої частини озброєнь із зони конфлікту проросійськими сепаратистами, США можуть підтвердити, що в останні кілька днів Росія поставила нові танки, бронетранспортери, важку артилерію і ракетні установки сепаратистам, переправивши озброєння через російсько-український кордон.

Про це у вівторок 10 березня на слуханнях у Сенаті США заявила помічник держсекретаря у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд, - повідомляє Голос Америки.

Слухання під назвою «Політика США в Україні: протидія Росії і стимулювання реформ» пройшли в Комітеті з міжнародних справ верхньої палати парламенту США.

Відповідаючи на запитання голови сенатського Комітету з міжнародних справ Боба Коркерf про те, скільки солдатів російської армії загинуло на території України, Вікторія Нуланд відповіла, що Москва продовжує заперечувати факт присутності своїх військових в Донбасі.

США не мають у своєму розпорядженні точної цифрою загиблих російських солдатів, проте, за словами Нуланд, розвіддані свідчать про, як мінімум, 400-500 російських військових, загиблих в Україні.

«Росія та її сепаратистські маріонетки розв'язали кампанію насильства і грабежу, - констатувала Нуланд. - Це штучно створений конфлікт, контрольований Кремлем, підживлює за допомогою російських танків і важких озброєнь і фінансований за рахунок російських платників податків».

Тим часом представник Міністерства фінансів США Рамін Толуй заявив, що лише в останні кілька місяців міжнародне співтовариство прийняло рішення збільшити підтримку України і виділити додаткові 10 млрд доларів для підтримки її економіки в світлі триваючої агресії Росії.

Толуй також заявив, що в другій половині цього року США нададуть українському уряду додатковий кредит у розмірі мільярда доларів.

За словами Толуя, Москва поки не поспішає вимагати від України повернення кредиту в розмірі 3 мільярдів доларів, наданих Києву в останні тижні правління втік до Росії екс-президента Віктора Януковича.

Переговори про формат повернення цих коштів ведуться з МВФ, заявив представник Мінфіну США.

Тим часом помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд знову охарактеризувала присутність російських військ в Україні як вторгнення.

За словами Нуланд, в деяких районах Східної України встановився відносний спокій, однак, посилаючись на доповідь спостерігачів ОБСЄ, Нуланд помітила, що в окремих частинах Донецької області у напрямку до Маріуполю обстановка як і раніше залишається напруженою.

Нуланд також нагадала сенаторам, що з початку конфлікту США надали Україні допомогу в розмірі 355 млн доларів. І зараз, за ​​словами представника Держдепартаменту, йдеться про 25-річних американських інвестиціях у будівництво вільної, мирної і єдиної Європи.

На думку Роберта Менендес, члена Комітету з міжнародних справ Сенату США, Сполучені Штати повинні накласти додаткові санкції на енергетичний сектор Росії. За словами американського законодавця, Росія вже втратила близько 140 мільярдів доларів через західних санкцій, які були введені відносно Кремля після анексії Криму і триваючою підтримки сепаратистів на сході України.

Адмірал Франк Пандольфо вважає, що головна мета Володимира Путіна - дестабілізація України, з тим, щоб вона не могла стати частиною Заходу. За словами Пандольфо, Путін «вважає загрозою прогресивні демократії», які формуються у його (російських - прим. Ред.) Кордонів, і всіляко намагається цьому перешкодити.

У свою чергу перший помічник заступника міністра оборони з політичних питань Брайан Маккеон заявив на слуханнях, що російські фахівці і солдати беруть активну участь у військових діях на сході України. За його словами, вони активні в командуванні, управлінні ППО, а також воюють пліч-о-пліч з сепаратистами.

«Як вже заявила (помічник держсекретаря), вони переправляють через кордон значну кількість одиниць військового обладнання і солдатів, однак зараз складно передбачити, коли вони зроблять додаткові кроки», - заявив Маккеон.

тероризм росія

Знак гривні
Знак гривні