НБУ закрив міжбанк. Щоб не ріс курс валют?(ОНОВЛЕНО)

Оновлено 19:18
Національний банк України спростовує інформацію про зупинку міжбанківського валютного ринку й наголошує, що ввів обмеження на валютному ринку в рамках своїх законодавчих повноважень.
Про це в коментарі УНІАН повідомив директор департаменту відкритих ринків НБУ Олег Чурій.

"Міжбанківський ринок не зупинено, банки купуватимуть валюту в розмірі 0,5% їх регулятивного капіталу. І ми не запроваджували ніяких обмежень із операцій з готівковою іноземною валютою, тобто, банки зможуть продавати й купувати валюту в населення", - сказав Чурій.

Представник НБУ пояснив, що в рамках нових правил регулятора отримані банками заявки на купівлю валюти від юридичних осіб задовольняються на третій день, тобто, отримані сьогодні заявки будуть задоволені в понеділок, тоді як раніше вони задовольнялися на другий день.
"Ми діємо в рамках законодавчих повноважень Національного банку. Крім того, дії, які ми проводимо, узгоджені з Міжнародним валютним фондом", - підкреслив він.

Також Чурій нагадав, що, згідно із запровадженими заходам НБУ в понеділок, 23 лютого, всі контракти з попередньою оплатою понад 50 тисяч доларів будуть ретельніше перевірятися й верифікуватися НБУ.
"Ми вважаємо, що для девальвації немає фундаментальних економічних причин, аналіз ринку свідчить про збалансованість попиту й пропозиції", - зазначив він.

оригінальний текст новини
Національний банк України заборонив уповноваженим банкам здійснювати купівлю іноземної валюти за дорученням клієнтів з 25 лютого до 27 лютого включно.

Відповідна постанова правління НБУ №130 від 24 лютого опублікована на сайті регулятора і набирає чинності з 25 лютого, - пише Інсайдер.

"Уповноважені банки не мають права здійснювати купівлю іноземної валюти за дорученням клієнтів (у тому числі за заявами, що були подані до набрання чинності цієї постанови) до 27 лютого 2015 року включно", - сказано в тексті документа.

Згідно з постановою, банки мають право здійснювати власні операції з купівлі безготівкової іноземної валюти за гривні в межах установлених лімітів відкритої валютної позиції в сумі, що не перевищує 0,5% розміру регулятивного капіталу банку (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим НБУ), протягом одного робочого дня.

Крім того, НБУ збільшив з трьох до чотирьох операційних днів термін, після закінчення якого зачисленная на спецрахунки гривня може бути спрямована на купівлю іноземної валюти або можуть бути здійснені авансові платежі в іноземній валюті за імпорт на суму понад $50 тис., внісши відповідні зміни у свої постанови №758 від 1 грудня 2014 року і №124 від 23 лютого 2015 року.

економіка нбу

Знак гривні
Знак гривні