Нова газета анонсує публікацію плану Путінна щодо України. Забрати Схід і Південь планували ще при Януковичу

Головний редактор російської "Нової газети" Дмитро Муратов анонсував публікацію 25 лютого кремлівського сценарію щодо України.

"Це документ, який, імовірно, підготовлений групою людей, в якій, схоже, брав участь відомий олігарх", - цитує Муратова Інсайдер.

За словами Муратова, цим олігархом є Костянтин Малофєєв. "Цей сценарій підготовлений і створений до того, як Віктора Януковича було відсторонено від влади", - розповів Муратов.

"Янукович - людина невисоких морально-вольових якостей, - йдеться в преамбулі. Він боїться здавати пост президента і водночас готовий розміняти силовиків на гарантії збереження посади президента і своєї недоторканності", - цитує документ Муратов.

"Далі говориться, що Росія зобов'язана втрутитися в питання з приводу територіальної цілісності України", - каже журналіст.

"Мотив: тому що інакше наша країна ризикує втратити не просто український ринок збуту енергоносіїв, але що набагато небезпечніше, навіть непрямий контроль над газотранспортною системою України", - цитує план журналіст.

"Це поставить під удар позиції ВАТ "Газпром" у Центральній і Південній Європі, завдавши величезної шкоди нашій економіці", - додає він.

За словами Муратова, сценарій Кремля припускав, що правління Януковича в Україні може закінчитися в будь-яку хвилину.

"У цих умовах, - я пропускаю щось, але увага, - буде правильним зіграти на відцентрових прагненнях різних регіонів країни. І в тій або іншій формі ініціювати приєднання її східних областей України", - говорить Муратов.

Далі в документі описуються плани щодо приєднання різних регіонів України до Росії. "Домінантними регіонами для докладання зусиль мають стати Крим і Харківська область", - цитує план Муратов.

"Пункт 5-й: для запуску процесу проросійського дрейфу Криму необхідно вибудувати піар-стратегію, яка акцентувала б вимушений характер відповідних дій Росії на сході України і на півдні України", - повідомляє Муратов.

За словами журналіста, план Кремля ще до повалення Януковича містив вимоги федералізації регіонів України і незалежний від Києва вступ південного сходу країни в Митний союз із РФ. Потім передбачалося приєднання регіону до РФ.

"Доцільно висування, з допомогою українського народу, і на сході України і в Криму, трьох головних гасел, які послідовно випливають один з іншого". Коли я прочитав це, то був вражений", - говорить він.

"Перше - вимога федералізації, або навіть конфедералізації в якості гарантії для даних регіонів від втручання прозахідних і націоналістичних сил в їх внутрішні справи", - описує Муратов.

"Потім - незалежний від Києва вступ східних і південно-східних областей на регіональному рівні в Митний союз", - продовжує цитувати документ журналіст.

"І потім - пряма суверенізація з подальшим приєднанням до Росії. Росії, як єдиного гаранта сталого економічного розвитку та соціальної стабільності", - закінчує він.

"Ми готуємо його до друку наступного тижня, тому повністю я його цитувати не буду, можна буде прочитати наступної середи", - розповів Муратов.

війна путін

Знак гривні
Знак гривні