Путін вимагає донбаську Абхазію й визнання нових завоювань бойовиків

Президент Росії Володимир Путін запропонував “надто цинічний” варіант вирішення конфлікту на сході України.

Про це повідомляє Інсайдер, посилаючись на статтю в The New York Times.

Сьогодні Меркель та Олланд зустрінуться з Путіним і запропонують йому свій план.

План Путіна ж - "Це не мирний план. Це дорожна карта для створення нового Придністров'я чи Абхазії в Україні. Це цинічна спроба уникнути усіх зобов'язань, взятих на себе в Мінську", - заявив журналістам один з високопоставлених дипломатів на умовах анонімності.

Водночас в ефірі телеканалу новин "24" журналістка "Голосу Америки" Мирослава Гонгадзе розповіла, що офіційні особи вилаяли "план з врегулювання ситуації на Донбасі", який Путін надіслав Меркель та Олланду.

Вона послалась на офіційних осіб та журналістів, які летіли в одному літаку з Держсекретарем США Джоном Керрі.

"Офіційні особи мені сказали, що вони бачили цей план. Він є неприйнятним. Вони сказали трішки серйозніше слово насправді, матюкливе навіть", — розповіла Гонгадзе.

За її словами, Меркель і Олланд нібито переглянули цей документ, викинули звідти все, що не може бути прийнятним, і завтра поїдуть із цим планом до Путіна.

Ми ніхто не бачили цього плану насправді. Але кажуть, що він дуже великий і там насправді є погрози про те, що вони зрівняють Східну Україну (з землею – "24"), — сказала Гонгадзе.

Тим часом Газета.Ру з посиланням на Suddeutsche Zeitung пише, що канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд запропонують переглянути лінію розмежування на користь ополченців.

За даними видання, демаркація відбудеться з урахуванням військових перемог бойовиків самопроголошених Донецькій і Луганській народних республік за останні місяці.

Російське ЗМІ запевняє, що "план Меркель і Олланда" передбачає виведення важкої військової техніки з Донбасу, обмін полоненими і автономію регіону.

Щоправда, якщо перейти за лінком, то сторінка німецького видання не відкривається.

У той же час в іншому матеріалі німецького видання зазначається, що "уряд ФРН цим вечором спростував передчасну інформацію, в якій говорилося, що сепаратистам повинні бути надані додаткові (недавно окуповані ними) нові території.

"Незважаючи на те, що Меркель і Олланд стверджують, що основою для мирного плану послужить мінський договір, а також в ньому чітко встановлені межі, незалежні експерти все ж припускають, що кордони, зафіксовані в мінському договорі, не зможуть бути утримані. Тобто сепаратисти будуть вимагати додаткові території ", - пише німецьке видання.

Раніше стало відомо, що Путін, Олланд і Меркель обговорять 12 пунктів мінських угод у ході зустрічі в Москві.

Сьогодні, 5 лютого, на брифінгу в Києві, держсекретар США Джон Керрі повідомив, що канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд отримали пропозиції Путіна щодо конфлікту на Донбасі. Подробиці цього плану не розголошувалось, більше того, про пропозицію Путіна офіційно не повідомляла жодна зі сторін.

Стало відомо, що Меркель та Олланд підготували свій план щодо досягнення миру в України, з яким прилетіли в Київ для переговорів з Порошенко.

Сьогодні президент Франції та канцлер Німеччини планують зустрітися з Путіним в Москві.

донеччина путін тероризм луганщина сепаратизм

Знак гривні
Знак гривні