Росію позвабили права голосу в ПАРЄ. Росія розірвала контакти, а потім спробувала голосувати (ВІДЕО)

Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію щодо Росії, якою наклала на РФ дипломатичні санкції, позбавивши росіян права голосу в ПАРЄ.

За ухвалення документа проголосувало 160 депутатів, проти - 42, - повідомляє "Європейська правда".

У схвалених нормах документа ПАРЄ поширила на РФ низку незначних обмежень до кінця 2015 року. Так, росіяни не матимуть права брати участь у місіях зі спостереження за виборами, бути доповідачами, а також бути призначеними у якості представників ПАРЄ в інших органах.

"На додаток до цих санкцій асамблея вирішила призупинити право голосу, право бути представленим в Бюро ПАРЄ, президентському комітеті та постійному комітеті (керівних органах) асамблеї. Однак асамблея вирішила повернутися до перегляду цього питання в квітні", - йдеться в ухваленій нормі.

Ця поправка стала компромісною, і передбачає, що при відкритті наступної сесії асамблея має оцінити, чи зробила Росія якісь кроки для деескалації ситуації на територіях України, Грузії та в Придністров’ї, окупованих її військами або проросійськими силами.

І поправка, і кінцеве рішення були підтримані переважною більшістю депутатів.

Наразі невідомо, як відреагує на це рішення російська делегація, та чи продовжить вона роботу в ПАРЄ.

У відповідь, російська делегація в ПАРЄ заявила, що зупиняє свою участь в діяльності асамблеї та будь-які контакти з нею.

Про це заявив керівник делегації, глава комітету Держдуми у закордонних справах Олексій Пушков після голосування щодо резолюції, яка позбавила депутатів РФ права голосу, - повідомляє Європейська правда.

"Ми попереджали, що якщо буде обмеження права голосування навіть на короткий період, ми залишимо асамблею. Тож цього року ми припиняємо участь в роботі. Ми також припиняємо будь-які офіційні контакти з асамблеєю", - заявив він.

Пушков підкреслив, що російська сторона відмовляється виконувати рішення ПАРЄ щодо звільнення Савченко чи свою обіцянку про її відвідування представниками асамблеї.

"За таких умов не доводиться говорити про будь-які візити представників ПАРЄ, моніторинг ПАРЄ чи про контакти представників ПАРЄ з пані Савченко", - заявив він.

Російський депутат також повідомив, що Москва всерйоз розглядає можливість виходу з Ради Європи, тобто припинення участі в Європейській конвенції з прав людини.

"Питання про участь Росії в Раді Європи буде розглянуто в кінці 2015 року, виходячи з політичних умов, які будуть сформовані на той час. Я хочу зазначити, що досі Росія ніколи не розглядала таку можливість. Між тим сьогоднішнє рішення ПАРЄ ставить таке питання на порядок денний", - заявив Пушков.

Однак пізніше, росіяни звернулися до асамблеї з питанням про те, чому у них не працюють термінали для голосування і натякнули, що це, можливо, було зроблено навмисно.

"Навмисно", - відповів їм президент асамблеї, і нагадала що російська делегація позбавлена голосу в ПАРЄ.

Зал на це відреагував сміхом.

парє санкції росія

Знак гривні
Знак гривні