Росія: ООН та ОБСЄ погані, а я д'Артаньян

Росія звинувачує як ООН, так і ОБСЄ в "нечистоплотності", протиставляючи всім - себе білу та пухнасту.

Постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін під час засідання Ради Безпеки назвав "нечистоплотними" дії делегацій від ООН, а також спостерігачів ОБСЄ, які проводили розслідування ракетного обстрілу в Маріуполі.

Свій висновок він пояснив тим, що позиції двох держав та організації суперечать позиції Москви.

"Ми завжди засуджуємо ситуації, коли гинуть невинні люди, і були готові зробити це і у випадку з Маріуполем. Те, що цього не вдалося зробити, є результатом просто нечистоплотної дипломатії деяких наших колег", - прокоментував Чуркін причини зриву з боку Росії заяви Ради Безпеки ООН по ракетному обстрілу кварталів з мирним населенням.

Варто відзначити, що напередодні, коли готувалася реакція Радбезу з приводу Маріуполя, Британія і Литва внесли пропозицію засудити заяву ватажка сепаратистів Олександра Захарченко про наступ на Маріуполь.

Росія не підтримала цієї позиції, заблокувавши текст заяви повністю.

"Ви хоч раз засудили людиноненависницькі заяви, які виходять з Києва? Жодного разу! А чому ви причепилися до однієї заяви лідера ополченців, і ми повинні були відразу його засуджувати?"

Крім того, представник російської делегації піддав сумніву результат розслідування трагедії в Маріуполі Організацією з безпеки і співробітництва в Європі.

"Ми вважаємо, що спостерігачі ОБСЄ вели себе неправильно. Під'їхала група на чолі з американським членом наглядової місії, побіжно подивилася на місце трагедії і відразу ж зробила публічну заяву", - сказав він.

Таким чином, за його словами, виникла ситуація, коли "трагічні події явно використовуються в нечистоплотних політичних цілях".

Необхідно підкреслити, що глава Представництва РФ при ООН Віталій Чуркін і раніше неодноразово піддавав сумніву зусилля міжнародного співтовариства, протиставляючи їх інтересам Росії.

Зокрема, наприкінці жовтня минулого року він оголосив необ'єктивною доповідь ООН з прав людини в Україні, представлену на засіданні Радбезу помічником генсека ООН Іваном Шимоновичем.

Тоді Чуркін стверджував, що документ був підготовлений за замовленням Києва.

В результаті блокування Росією, без резолюції закінчилося присвячене Україні позачергове засідання Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Зустріч було скликано за ініціативи Литви у зв’язку з терактом у Маріуполі та через загострення ситуації на Донбасі.

Більша частина країн висловила своє обурення останніми діями бойовиків, і вимагала від Росії дотримуватися Мінських угод та вплинути на сепаратистів.

Зокрема, заступник генсека ООН Джеффрі Фельтман заявив, що ракетний обстріл Маріуполя був спрямований безпосередньо на цивільне населення міста, і за ним стоять саме проросійські терористи.

Крім того, Україна привела чергові докази участі російських військових у конфлікті на Донбасі.

Представник України Юрій Сергєєв також закликав міжнародну спільноту визнати "ДНР" та "ЛНР" терористичними організаціями.

"Наша позиція залишається незмінною. "ДНР" і "ЛНР" повинні бути визнані терористичними організаціями. Закликаємо Раду безпеки запобігти тому, щоби терористи здійснювали свої злочини. Єдиний шлях зробити, це покінчити з агресією Росії в Україні", - сказав він.

оон лицемірство росія

Знак гривні
Знак гривні