Чому нас змушують переплачувати за біометричні паспорти (ІНФОГРАФІКА)

Українців змушують переплачувати за біометричні паспорти.

Про це пише Реанімаційний пакет реформ.

12 січня в Україні розпочали видавати біометричні паспорти. Першим цей документ отримав Президент Україні Петро Порошенко. Експерти групи «Адміністративна реформа» Реанімаційного Пакету Реформ вважають, що цей довгоочікуваний процес стартував з відвертими порушеннями законів та незаконними поборами з громадян.

«Отримання біометричних паспортів в ході наближення до безвізового режиму з ЄС коштує громадянам надмірно великих зусиль та грошей. Непрозора діяльність Державної міграційної служби України також загрожує збитками державному бюджету України,»- заявив Віктор Тимощук, заступник голови правління Центру політико-правових реформ, експерт групи «Адміністративна реформа» Реанімаційного пакету реформ на прес-брифінгу «Біометричні паспорти: як не допустити корупції?» в Українському кризовому медіа-центрі 20 січня 2015 р.

Видавати біометричні паспорти уповноважено Державну міграційну службу (це центральний орган виконавчої влади, чия діяльність спрямовується і координується Кабінетом міністрів через міністра внутрішніх справ). Експерт Віктор Тимощук назвав чотири найбільших проблеми, що виникли на старті видачі біометричних паспортів в Україні:

1) Державна міграційна служба ще не організувала видачу біометричних паспортів в усіх своїх територіальних підрозділах, але вже почала їх видачу через комерційну структуру – державне підприємство «Документ». І це при тому, що підприємствам заборонено надавати адміністративні послуги законом (частина 7 статті 20 Закону України «Про адміністративні послуги»). Отже, громадяни змушені додатково платити за «послуги» цього державного підприємства, оскільки немає можливості отримати паспорт без його посередництва.

2) Державна міграційна служба нездатна забезпечити комфортний прийом всіх охочих отримати біометричні паспорти у своїх територіальних підрозділах, але відверто відмовляється приймати документи через вже створені центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) міст обласного значення та райдержадміністрацій. Деякі міста закупили частину необхідного обладнання ще у 2013 р. і відкриті до співпраці. Окрім того, з 1 січня 2015 р. видача закордонних паспортів через ЦНАП була передбачена Розпорядженням Кабінету Міністрів України No 523-р.

3) Всупереч рішенню Верховного Суду України від 3 грудня 2013 р., Державна міграційна служба продовжує незаконно вимагати від громадян сплати окремо від державного мита 170 грн. додаткових платежів: за «послуги» і за «бланк». Сумарно з послугами державного посередника ДП «Документ» та банківською комісією це становить для громадян – 796 грн. за паспорт, хоча за законом вартість закордонного паспорта має бути лише 170 грн.

4) Державна міграційна служба продовжує втілювати ініціативу щодо створення Єдиного демографічного реєстру за Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що посвідчують особу та спеціальний статус». Цим законом передбачається створення дуже коштовної інтегрованої мега-бази даних (ЄДДР) про усіх мешканців України. При тому, що ця база непотрібна для видачі біометричних паспортів, адже їх видача почалася у 2015 р. до створення реєстру.

«Всі ці проблеми має вирішити законопроект No 1632 «Про документи України, що посвідчують особу та дають право виїзду за кордон», зареєстрований у Верховній Раді України. Ним передбачається прозорі процедури для видачі паспортів, раціональні строки, єдина фіксована плата за паспорт (підвищений розмір тільки за терміновість), окремі реєстри для різних документів, що посвідчують особу та дають право на виїзд за кордон, та чіткі вимоги до ведення таких реєстрів тощо,» - сказала Надія Добрянська, експертка Центру політико-правових реформ.

Водночас, експерти зазначили, що навіть у разі прийняття цього законопроекту, втілення його норм буде залежати від волі Кабінету Міністрів України, керівників МВС та Державної міграційної служби, які досі не зробили жодного суттєвого кроку, щоб упорядкувати видачу біометричних паспортів.

реанімаційний пакет реформ паспорт реформи Європа

Знак гривні
Знак гривні