Лохотрон. Для зменшення податку ЄСВ уряд придумав чотири нереалістичні умови (ІНФОГРАФІКА)

В Новому Бюджеті суцільне збільшення податків, як правило, для середнього класу. Єдине виключення– начебто зменшили єдиний соціальний внесок (ЄСВ), який становив близько 40% від суми зарплати і через неможливість сплати якого чимало підприємців платили зарплати у конвертах. , - про це йдеться у статті ТЕКСТІВ з аналізом Бюджету-2015

«Начебто», бо зменшення дуже проблематичне. На 2015 рік, як експеримент, пан Яценюк заявив про зменшення ЄСВ з 41% до 16.4% при наявності декількох складних умов. 2 дні ЗМІ повторювали інформацію про це зменшення. Доки не прочитали закон. Немає там ані 41%, ані 16.4%

Насправді ЄСВ сплачують сьогодні роботодавці (від 36.76% і більше, аж до 49%) і працівники – 3.6%. Так от на 2015 р. як експеримент вирішили до суми роботодавця застосувати коефіцієнт 0.4 Тобто для більшості роботодавець буде платити 14.7%, працівник як і раніше 3.6%, разом 18.3%.

Але хто зможе цим скористатись? Адже для отримання цього коефіцієнта потрібно:
- збільшити фонд плати праці (ФОП) у 2.5 рази
- збільшити середню зарплату на 30%
- середня зарплата має у 3 рази чи більше перевищувати мінімальну
- нарахування ЄСВ на 1 працівника має бути 700 грн, або більше.

Тобто, чесний платник, який у кризу не зможе збільшити середню зарплату та ФОП не отримає вигоди. Невеликі фірми, що не можуть платити середню зарплату у 3654 грн. – також не отримають покращень. Це зможуть зробити тільки «мінімізатори», які платити мінімальну зарплату, а суму в «конверті» - в кілька разів більшу. Їм запропоновано «вийти з тіні». Але чи захочуть вони?

Адже, по-перше, платити все одно доведеться більше. При середній зарплаті в 3 мінімальних збільшення майже в 2 рази. По-друге, при такій технології влади велика вірогідність, що на наступний рік «експеримент» для них закінчиться, повернуться колишні виплати, а вони вже «засвітилися».

Довіри владі, яка не поважає чесних платників, немає ніякої. І полегшення платникам податків від широко рекламованого зменшення ЄСВ сумнівне.

уряд говорильня податки

Знак гривні
Знак гривні