На шахтах, які під контролем України є вугілля, але його не вивозять споживачам

Конкретний приклад , - описує відомий журналіст-розслідувач Дмитро Гнап.

Подивіться, на фото - шахта "Південнодонбаська №3". Її будував мій батько. Якщо ви знаєте, шахти будуються вниз, в глибину. Те, що на поверхні - це мала частина шахти.

Шахта розташована на нашій території. До Донецька, де проходить лінія фронту, 40 кілометрів. Я поговорив сьогодні з генеральним директором шахти - Ігорем Бишовцем. На складах цього підприємства сьогодні лежить 24 тисячі тонн вугілля. Склади забиті під зав'язку.

Але в Міненерго вугілля вивозити не збираються. І це при тому, що залізнична гілка теж проходить по українській території. Бери вугілля - не хочу.

Проблема в тому, що шахта не може укласти із залізницею договір на перевезення вугілля. Оскільки вона не є юридичною особою.

Раніше шахта входила до складу Донецької вугіллі-енергетичної компанії (ДТЕК), розташованої в Донецьку. Але, після захоплення бойовиками Донецька, ДТЕК ліквідували, а "Південнодонбаська №3" повисла в повітрі.

І ось вже чотири місяці Міністерство енергетики та вугільної промисловості ніяк не надасть їй статус юр.особи. Або не не оформить самостійно через НАК "Вугілля України" із залізницею договір на вивезення вугілля з шахти.

За словами Ігоря Бишовця, чиновники Міністерства енергетики просто морозяться. Чекають вказівок зверху.

І це зрозуміло. У простому ланцюжку: "Державна Шахта - НАК "Вугілля України" -ТЕС" - заробити важко.

А ось у схемі: "Бойовики ДНР - Кіпрський офшор друзів Ріната - ТЕС" - можна заробити дофіга. І вистачить на всіх. І на міністра президентського. І на прем'єра.

Українське вугілля не потрібне українським чиновникам. 12-го грудня шахту Південнодонбаська №3 перевели на аварійний режим роботи, подачу електроенергії знизили до мінімуму, видобуток вугілля фактично зупинено. Це при тому, що вона може добувати 1,5 мільйона тонн вугілля на рік.

Зате на сайті Міненерго - новини про закупівлю електроенергії в Росії. І про закупівлю вугілля в Казахстані. І істерики Яценюка про дефіцит вугілля і початок відключення електроенергії.

донеччина енергетика вугілля

Знак гривні
Знак гривні