Книга року ВВС - Фелікс Австрія Андрухович, книга десятиліття - Ворошиловград Жадана

ВВС Україна сьогодні оголосила переможців премії Книга року ВВС – 2014, представленої в партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Книгою року ВВС – 2014 став роман Софії Андрухович "Фелікс Австрія", а в номінації Дитяча книга року ВВС – 2014 перемогла книга "Дракони, вперед!" Каті Штанко.

ВВС Україна також назвала Книгу десятиліття ВВС, представлену також у співпраці з культурною програмою ЄБРР, на честь десятої річниці премії. Цю нагороду отримав роман Сергія Жадана "Ворошиловград", який був Книгою року ВВС у 2010 році.

Головний редактор ВВС Україна, Ніна Кур’ята, прокоментувала Книгу року ВВС–2014: "Роман Софії Андрухович привабив суддів ретельно змальованим портретом часів імператора Франца-Йосифа і глибокою психологією наративу. Цей твір є ще одним нагадуванням про те, що кохання часом має руйнівний вплив, - а також про те, що жодна імперія не є вічною".

Директор ЄБРР з комунікацій, Джонатан Чарльз, прокоментував вибір Дитячої книги року BBC – 2014: "Третій рік поспіль Культурна програма ЄБРР і ВВС Україна співпрацюють в рамках премії Книга року ВВС. Європейський банк реконструкції та розвитку усвідомлює, що діти є майбутнім всіх країн, і ми зацікавлені в тому, щоб допомогти Україні розвивати її майбутнє. Протягом цих трьох років ми змогли відзначити три видатні дитячі книжки. Цього року книга Каті Штанко завоювала не лише приз, а й серця всіх дітей і дорослих, які її прочитали. Тепер ми знаємо, що кожен собака може виявитися драконом, і навіть найзвичайніша дитина здатна на великі речі".

Коментуючи нагороду Книга десятиліття ВВС, Голова Європейського департаменту BBC World Service, Артем Лісс, сказав: "Перелік книг, які ми нагородили з 2005, виглядає путівником для поціновувачів кращих зразків української літератури. Книга Сергія Жадана, яку в результаті обговорення обрали Книгою десятиліття ВВС, має дуже цінну властивість з часом набувати нових значень, коли ви перечитуєте її в світі, який змінився. Журі обрало її не через актуальність, тоді й тепер, не через політкоректність, і не через те, про що йдеться в новинах. Книга отримала цю нагороду завдяки своїм видатним художнім якостям".

Говорячи про книги, які вийшли до фіналу в обох номінаціях, Ніна Кур’ята додала: "Я дуже рада, що BBC вкотре вдалося привернути увагу до одних з найяскравіших зразків сучасної української літератури".
Кожен з трьох переможців отримає винагороду £ 1,000 у гривневому еквіваленті. Видавці двох книг-переможців матимуть право використовувати логотипи Книги року ВВС у своїх наступних виданнях.
Більше інформації про нагороди ви зможете отримати на сайті bbc.ua.

Переможці минулих років:
2013 – Ярослав Мельник "Далекий простір" (Книга року); Мар’яна і Тарас Прохасько "Хто зробить сніг" (Дитяча книга року)
2012 - Юрій Винничук "Танго смерті" (Книга року); Леся Вороніна "Таємне Товариство Боягузів та Брехунів" (Дитяча книга року)
2011 - Володимир Рутківський "Cині води"
2010 - Сергій Жадан "Ворошиловград"
2009 - Іздрик "ТАКЕ"
2008 - Люко Дашвар “Молоко з кров’ю”
2007 - Володимир Діброва "Андріївський узвіз"
2006 - Сергій Жадан "Капітал"
2005 - Юрій Винничук "Весняні ігри в осінніх садах".

література жадан андрухович

Знак гривні
Знак гривні