Ініціативи уряду: медстрахування, поліція замість міліції, декларування доходів, легалізація зарплат (ОГЛЯД)

Сьогодні Яценюк заявив про низку ініціатив уряду.

1) Страхова медицина. "Ми декларуємо те, що в Україні буде введено медичне страхування. Повноцінне медичне страхування. В країні немає безкоштовної медицини. Це брехня", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, новий міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі раніше висловлював думку, що Україна поки не готова до переходу на повністю страхову медицину.

2) Скасування сертифікації ліків, сертифікованих у країнах "першого світу".

Яценюк розповів, що уряд готується піти на безпрецедентний крок і до парламенту внесуть законопроект про фактичне визнання усіх лікарських засобів та медичних препаратів, що пройшли реєстрацію в наступних країнах – Європейський Союз, США, Канада, Австралія і Японія.

3) Антикорупційні заходи.

"В першу чергу – створення Національного антикорупційного бюро і запуск його роботи. Друге - створення і запуск Національної асамблеї запобігання корупції", - заявив він.

"Третє – це електронне декларування всіх доходів і витрат всіх держчиновників. Четверте – це моніторинг життя держслужбовців на предмет відповідності, що в декларації і як живе", - додав Яценюк.

4) Поліція замість міліції

МВС розробило стратегію реформування відомства в національну поліцію.

За його словами, серед іншого, будуть "ліквідовані радянські департаменти по боротьбі зі злочинністю і корупцією, які очолювали злочинність і корупцію".

Окремо прем'єр зупинився на створенні Державного бюро розслідувань.

5) Декларація доходів для всіх

Яценюк наголосив, що всі повинні задекларувати і показати свої статки.

"Уряд вважає за необхідне запровадити загальну систему декларування доходів", - сказав він.

Він переконаний, це дасть можливість як боротися із корупцією, так і відстоювати принцип справедливості у розподіленні доходів.

Яценюк наголосив, що це відповідає європейським і світовим стандартам.

"Ми ж рухаємося до ЄС, значить – не на словах, а на ділі. Всі заповнюємо декларації і всі платимо податки", - заявив прем’єр.

6) Боротьба з зарплатами в конвертах

Яценюк сказав, урядом буде введено додаткову відповідальність за виплату тіньової зарплати і додаткову відповідальність за тіньовий обіг готівки.

За його словами, Кабмін усвідомлює, що виплата зарплат у конвертах пов’язана з недосконалою податковою системою.

Прем’єр зазначив, що мета уряду - зменшення єдиного соціального внеску з 41% поетапно до 15%.

7) Підняття тарифів

Яценюк анонсував обов’язкове збільшення тарифів на енергопостачання жителям до ринкового рівня. Інакше, за його словами, величезний дефіцит "Нафтогазу" подолати не вдасться.

8) Диверсифікація джерел енергії

Уряд приймає рішення про добудову двох блоків на Хмельницькій атомній станції до 2018 року.

Протягом 2015 року, надіється прем’єр, вдасться суттєво збільшити видачу потужності з Південноукраїнської, Хмельницької та Рівненської АЕС.
"Загалом це буде близько 3000 мегаватт", – запевнив він.

Також разом з ЄБРР Україна розраховує добудувати нові лінії електропередач для зниження навантаження на існуючі.

Яценюк нагадав про залежність від Росії, у тому числі, і в питанні вугілля і заявив, що відтепер Україна купуватиме його по всьому світу.

Ядерне паливо, за його словами Україна закуповуватиме у американської компанії Westinghouse. Як відомо, наразі постачальником цього палива є російська ТВЕЛ.

уряд реформи

Знак гривні
Знак гривні