Читайте коаліційну угоду. Питайте політиків чому не виконують те, що самі записали

Днями Блок Порошенка і Народний фронт оприлюднили кожен свій проект коаліційної угоди. Угода Порошенка має 48 сторінкок, Угода Яценюка - 3. Більшість оглядачів звернула увагу на механізм прийняття рішень в коаліції. Насправді це найбільш нудна частина.

В коаліційній угоді від Порошенка досить детально прописані реформи в усіх галузях. І якщо вже до виборів подібні тези ніхто не обговорював, то зараз саме час змістити фокус уваги і детально обговорити, що і як нам потрібно змінювати.

Угода Порошенка

Деякі пункти угоди від Порошенкa написані абстрактно в стилі "за все хороше проти всього поганого". Наприклад: «Формування Верховного Суду України з визнаних фахівців у галузі ...». Зверніть увагу на словосполучення «визнаних фахівців», вони викликають цілий ряд запитань: Ким визнаних? Які критерії «визнаності»? Хто визначає критерії "визнаності" і так далі. Таких прикладів «розтікання мислю по древу» в тексті угоди вистачає.

Проте є і чітко прописані механізми змін. Так розділ присвячений обороноздатності написано конкретно і зі знанням справи.

Загалом закликаємо усіх прочитати план реформ, який закладений в угоді, аби потім питати з політиків, чому не виконали. Або радіти, що виконали. Опис пропонованих змін починається з 13 сторінки.

Зрозуміло, що кожен пункт можна критикувати і обговорювати, до кожного пункту можуть бути різні підходи.

Дискусії на ці теми куди корисніші ніж обсмоктування кандидатур того чи іншого потенційного міністра.

Угода Яценюка

Займає три сторінки з інтервалом у півтори строчки і багатьма абзацами. Задекларовані правильні речі, але без найменшої деталізації. Також чинний прем’єр пропонує коаліції прийняти 36 законів і вказує їх назви. Проте опису, що ж міститимуть ці закони політик не оприлюднив. Для порівняння: з березень по вересень парламент минулого скликання прийняв десь таку саму кількість реформаторських законів.

коаліція Рада реформи політика

Знак гривні
Знак гривні