Газ для України може подешевшати, а газові борги - скоротитися

Сьогодні на засіданні Кабміну прем'єр-міністр Арсеній Яценюк озвучив ключові параметри газової угоди, яку Україна, Євросоюз та Росія можуть підписати вже найближчими днями.

У питаннях розрахунків за вже отриманий від Газпрому газ Україна домагається визнання "пільгової" ціни, яку Кремль наприкінці минулого року "подарував" Януковичу в обмін на відмову від євроінтеграції. Вона становить 268 доларів за 1000 кубометрів. Яценюк учергове нагадав, що Україна зарезервувала 3,1 мільярда доларів на погашення цього газового боргу. Показово, що президент Росії Путін під час промови на засіданні Валдайського клубу фактично визнав, що така ціна його влаштовує.

Що ж до майбутніх постачань газу у цьому опалювальному сезоні, то Україна розраховує на ціну на російський газ $378 за тис. куб. м в 4 кварталі 2014 р. і на $365 за тис. куб. м в 1 кварталі 2015 р. Це нижча ціна, ніж та, яку вимагав Газпром раніше - 385 доларів за 1000 кубометрів. Причиною зменшення, за словами Яценюка, є падіння ціни на нафту - а формульна ціна в українсько-російському газовому контракті прив"язана саме до нафтових котирувань.

Втім, говорити про те, що газова суперечка близька до вирішення, поки що зарано. Досвід попередніх перемовин показав, що Росія приймає рішення, виходячи не з економічних інтересів, а з геополітичних амбіцій Путіна.

газ економіка кабмін

Знак гривні
Знак гривні