В Одесі нищиться КБ, що робило розвідувальні вуха для нашої артилерії

Унікальне одеське конструкторське бюро «Блискавка», яке спеціалізується на розробці і виробництві артилерійських звукометричних комплексів, опинилося на межі закриття.

Як розповіли «Думській» співробітники конструкторського бюро, зараз воно не працює, незважаючи на те що Збройні сили відчувають гострий дефіцит саме в звукометричних системах, чиє завдання - визначати місце розташування гармат, мінометів і установок залпового вогню противника, після чого наводити на них «дружні» гармати і коригувати їх вогонь.

Причина, на жаль, банальна - гроші. Міністерство оборони так і не заплатило підприємству за останню розробку - комплекс «Положення-2», прийнятий на озброєння в минулому році (а мова йде про 8 млн грн). Крім того, зірвалося замовлення на серійне виробництво цієї техніки.

У підсумку заборгованість по зарплаті в конструкторському бюро перевищила 3 мільйони, і на нього, немов стерв'ятники, накинулися контролюючі органи, від податкової до прокуратури.

Фахівці СКБ перемістилися в НДІ «Шторм», чий профіль - розробка і дрібносерійне виробництво пристроїв рідинного і повітряного охолодження, а також їх складових частин, в основному призначених для забезпечення теплових режимів радіоелектронної апаратури.

Завдяки такому кадровому «подарунку», «Шторм» отримав від армії замовлення на ремонт наявних у ВСУ звукометричних комплексів АЗК-7, який через фінансові та інших проблем не може виконати «Блискавка».

Однак зі зрозумілих причин ремонт - це максимум, що може сьогодні інститут. Про модернізацію або створення нових систем мови навіть не йде.

«Нас годують "жданиками", що гроші на серійне виробництво «Положення-2» з'являться в 2015-му році, але ніхто в це не вірить», - говорить один з інженерів «Блискавки».

Розробку розвідувального автоматизованого звукометричного комплексу (РАЗК) «Положення-2» одеське конструкторське бюро почало ще в 1995-му, а завершило в грудні 2012 року.

Комплекс не має аналогів на пострадянському просторі.

А взагалі такі системи на планеті виробляють лише шість держав - США, Великобританія, Франція, ФРН, Нідерланди та Ізраїль. Одеське в цій компанії цілком конкурентоспроможно, стверджують його творці.

РАЗК складається з апаратної машини на базі багатоцільового транспортера, трьох акустичних баз, дев'яти високочутливих датчиків-мікрофонів і метеостанції.

Використовувана навігаційна апаратура «заточена» під GPS або ГЛОНАСС.

Аудіоінформація, яка надходить через звукоприймачі «Положення», обробляється комп'ютером, який видає координати стріляючої артилерії противника і точок розривів снарядів і мін, випущених нашими.

Всі дані передаються по шифрованих каналах зв'язку і відображаються в онлайн-режимі на екрані оператора і цифровому планшеті артилерійського командира.

Максимальна дальність, на якій комплекс чує противника, - 35 кілометрів.

Коригувати вогонь своїх він може на відстані до 15 км.

Чим ближче джерело звуку, тим точніше РАЗК визначає його місце розташування.

армія скандал

Знак гривні
Знак гривні