Протестувальники в Гонконгу змогли спілкуватись попри відключені мобільні й соцмережі

Тисячі протестувалбників Гонконгу знайшли спосіб спілкуватися, минаючи мережі операторів. Вони перейшли на мобільний месенджер FireChat, який використовує Wi-Fi і Bluetooth. Зараз левова частка користувачів FireChat - жителі Гонконгу.

Безкоштовний додаток FireChat для пристроїв на Android і iOS дозволяє людям спілкуватися між собою навіть там, де не працює стільниковий зв'язок.

Месенджер встановлює пряме з'єднання між двома телефонами на відстані до 70 м.

Але при великому скупченні підключених до мережі користувачів FireChat радіус дії мессенджера може бути набагато більше: в межах стадіону, парку або скрізь, де мінімальна відстань між двома користувачами менше 70 м.

Компанія-розробник Open Garden позиціонує месенджер як засіб спілкування на природі, футбольному матчі, пляжі і в інших місцях, де може виникнути проблема зі зв'язком.

Але зараз у нього знайшлося ще одне несподіване застосування: масові мітинги в Гонконзі, в ході яких влада відключає мобільний зв'язок у місцях скупчення протестувальників.

Користувачі з Гонконгу почали підключатися до FireChat у суботу, а різке зростання числа нових користувачів трапилося в неділю, розповів газеті South China Morning Post засновник Open Garden, Мішель Бенольє.

За його словами, для месенджера Open Garden це велике число: з ранку неділі до ранку понеділка FireChat в Гонконзі одночасно використовували близько 33 000 осіб.

Зараз на Гонконг припадає левова частка користувачів FireChat. За кількістю установок в магазині Google Play для смартфонів на Android FireChat потрапляє в категорію «від 500 000 до 1 млн». Даних по платформі Apple немає, але дослідницька компанія App Annie стверджує, що зараз FireChat - це найпопулярніше додаток в Гонконзі для обох платформ.

Перша версія FireChat вийшла 1 березня 2014. Спочатку її оцінили в Іраку, де влада в деяких регіонах теж відключають інтернет і доступ в соцмережі. Як повідомляв телеканал Бі-бі-сі в червні, більше 40 000 жителів Іраку встановили цей месенджер - насамперед у регіонах, в яких орудують бойовики радикальної організації «Ісламська держава Іраку і Леванту». А першими FireChat «розсмакували» в березні жителі Тайваню, що протестували біля парламенту проти підписання торгової угоди з Китаєм.

Зараз основна проблема FireChat у тому, що до мережі може підключитися будь-який користувач - і вона ніяк не захищена від прослуховування.

«Все, що ви друкуєте в FireChat, доступно абсолютно всім», - визнав директор з маркетингу Open Garden Крістоф Даліго.

Він каже, що за проханнями жителів Гонконгу розробники зараз хочуть додати шифрування даних в месенджер.

самоорганізація протести технології

Знак гривні
Знак гривні