Вугілля з Південної Африки дешевше ніж з Донбасу. Яценюк каже, що дорожче.

Вчора прем"єр-міністр Арсеній Яценюк, коментуючи стан справ із забезепеченням країни вугіллям, зробив дивну ремарку. Він повідомив, що Україна купить 1 млн тонн вугілля в Південноафриканській республіці, і що це вугілля обійдеться країні дорожче, ніж вітчизняне.

"Це дорожче, довше. Але, з іншого боку, нарешті, з'явився стимул замінити наші котли на ТЕЦах, перейдемо на більш дешеве вугілля, і виклики в енергетичному секторі змусять нас проводити реальну модернізацію української енергетики", - сказав Яценюк.

Що тут дивного? А те, що заява про те, що південноафриканське вугілля виявиться для держави дорожчим, ніж вугілля українських шахт, абсолютно не співвідноситься з реальністю. І щоб у цьому переконатися, достатньо порівняти ціни на південноафриканське вугілля з тими цінами, які платили українські електростанції протягом минулого холодного сезону.

Актуальні ціни на південноафриканське вугілля наводить Reuters. Вартість тонни вугілля із доставкою в листопаді від терміналу Річардс Бей до портів у Амстердамі, Ротердамі чи Антверпені становить 69 доларів за тонну. До речі, вибір продавця не можна не схвалити - зараз вугільні склади Південної Африки переповнені (причина - скорочення закупівлі Китаєм та Індією), й ціни впали до найнижчого за п"ять років рівня.

А скільки ж платить держава за вугілля українського видобутку? Цю інформацію можна знайти у звітах мінвуглепрому

У березні 2014 року фактична собівартість 1 тонни товарної вугільної продукції склала 1619,8 грн. Порівняно з відповідним періодом 2013 року собівартість збільшилась на 268,3 грн. (на 19,9%).

Однак власне ціна реалізації вугілля, виробленого на державних шахтах, значно менша за собівартість - у березні вона становила в середньому 609,4 грн.

Тобто, продаючи вугілля на 1000 гривень дешевше від собівартості, держава мусила компенсувати своїм же шахтам збитки. У першому кварталі вони склали астрономічну суму - 3,9 МІЛЬЯРДІВ ГРИВЕНЬ. Держава відшкодувала шахтам менше - 3,6 мільярдів.

Але факт залишається фактом - незалежно від того, чи йде мова про ціну по собівартості, чи про пільгову ціну, яку субсидує держава, вартість однієї тонни вугілля, видобутого на державних шахтах, обходиться Україні в 1600 грн як мінімум. Або в 123 доллари. Або майже в два рази (точніше, в 1,78 рази) ДОРОЖЧЕ, ніж тонна вугілля, привезеного з Південної Африки.

Тож звідки взялася заява Яценюка про те, що імпортне вугілля обійдеться Україні дорожче? Тут може бути три варіанти відповіді.

Перший - Яценюк банально помилився (подібні помилки в нього траплялися й раніше, але ніякого криміналу тут нема).

Другий - влада титанічними зусиллями підвищила ефективність роботи державних шахт і зменшила собівартість видобутку до рівня 500-700 гривень - в умовах війни та безвладдя на "вугледобувних" територіях. Правдивість цього припущення прямує до нуля.

Третій варіант - люди, причетні до закупівель, намагаються під шумок придбати вугілля по завищеній ціні. Логіка тут зрозуміла - війна все спише, особливо якщо прем"єр пропонує готуватися до важких часів. Та й простим смертним не відомо, що імпортне вугілля може коштувати в рази менше за його вартість на державних шахтах.

Втім, розставити всі крапки над "і" дуже просто: влада має повідомити ціну за тонну південноафриканського вугілля. І цю цифру треба вимагати негайно.

економіка енергетика корупція вугілля

Знак гривні
Знак гривні