Репортери без кордонів і правозахисники: Новий закон робить Україну частиною Росії

У разі прийняття у другому читанні цей закон дозволить уряду без дозволу суду закривати ЗМІ та блокувати вебсайти. Він не менш диктаторський за закони 16 січня, прийняті при Януковичі - але тепер автором є Кабмін Яценюка.

Репортери без кордонів засудили "драконівські обмеження свободи інформації", передбачені прийнятим у першому читанні законопроекті.

"Ми закликаємо парламентарів відмовитися від прийняття цього законопроекту в другому читанні, оскільки він несумісний із зобов'язанням уряду захищати свободи. Міжнародні конвенції, ратифіковані Україною, наголошують, що будь-які обмеження щодо ЗМІ повинні за будь-яких обставин бути необхідними та пропорційними."

Детальніше

Відомий український правозахисник Володимир Чемерис також пише:

"ЗАКОНИ 16 СІЧНЯ ПОВЕРТАЮТЬСЯ

Сьогодні Україна стала частиною Росії.

Не тому, що російські війська окупували нашу територію.

А тому що ці проголосували за законопроект "Про санкції" у першому читанні.

Путін просто мріяв про таке - закривати без рішення суду ЗМІ, інтернет, забороняти партії та громадські організації.

Ось посібники окупантів: Батьківщина, УДАР, Свобода, Економічний розвиток, "Суверенна" європейська Україна і, звичайно, Ляшко та
Гриценко.

Такою вони хочуть бачити Україну."

Чемерис пояснює:

Закон стосується не лише іноземних субєктів, санкції можуть застосовуватись і щодо "громадян України, юридичних осіб, створених за законодавством України, а також інших суб’єктів" (ч. 2 ст. 1). Тобто, до усіх нас.

Рішення про "санкції" ухвалює РНБОУ за поданням ВРУ, президента, КМУ, СБУ, НБУ або самої РНБОУ.

"Санкції" запроваджуються указом президента.

Які ж ці санкції?

Заборона ЗМІ: ТБ, радіо, інтернету, друкованої преси (ч. 9-12 ст. 4). Підкреслюю, заборона без рішення суду, за указом президента.
"Заборона діяльності партій, рухів та інших громадських об’єднань та фондів" (ч. 24 ст. 4).

Підкреслюю, заборона без рішення суду, за указом президента.
Навіть "припинення дії міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України" (ч. 26 ст.4). Цікаво, проти кого ця "санкція"? Якщо, скажімо, в Україні відмінять Загальну декларацію прав людини чи європейську Конвенцію із захисту громадянських прав та основоположних свобод?

Нагадую, цей проект, якщо стане законом, надає РНБОУ і президенту право робити все це з громадянами України, а не тільки з іноземними суб'єктами.

Проект не передбачає тимчасову дію цього акту (на час АТО чи до кінця року). Проект передбачає, що все це назавжди.

диктатура Рада цензура

Знак гривні
Знак гривні