Фото з трупом. Штрих до інформаційної війни

Третя хвиля мобілізації, яку оголосила Україна суттєво збільшує потенційні втрати Росії у випадку прямої агресії. Для Кремля найефективніший метод мінімалізувати ризики – зірвати нашу мобілізацію. Що і пробують зробити останніми тижнями російські спецслужби.

Приблизно місяць тому журналістська профспілка оприлюднила рекомендації для ЗМІ, як краще висвітлювати бойові дії, аби не нашкодити країні і учасникам боїв. Рекомендації вироблялися з врахуванням досвіду країн, які пережили війни, зокрема Ізраїлю.

Один з пунктів звучить так:

• Уникайте показу трупів людей. По можливості не вживайте навіть слово «труп», замінюючи його на «загиблих», «вбитих» або «тіла». Деморалізуючий вплив вигляду покійників може дестабілізувати якщо не військових, то їхніх батьків, які зроблять все, щоб їх син не потрапив на фронт;

Вчора ввечері і сьогодні українським інтернетом розлетілося фото вбитого і жахливо понівеченого українського десантника.

Як воно вплине родичів потенційних призовників? Питання риторичне.

Фотографію запустили із акаунта російського солдата, який воює в Україні. Спочатку фейбукери і медіа повелися на ще один доказ присутності російських військовослужбовців в Україні. Потім почали обурюватися груповим фото на фоні трупа. Але ні цей доказ присутності, ні обурення не впливають на хід бойових дій і призов. А фотографія – деморалізує важливу частину суспільства - матерів і дружин тих кому прийшла повістка.

Повний перелік рекомендацій, як висвітлювати війну читайте тут Варто їх дотримуватися і коли робите репост у соцмережах.

соцмережі медіа інформвійна змі

Знак гривні
Знак гривні