Активісти підозрюють щось нехороше і вимагають ратифікації угоди з ЄС негайно

Громадські активісти звернулися до президента Порошенка з вимогою негайно передати підписану Угоду з ЄС на ратифікацію до парламенту.

27 червня цього року в Брюсселі було завершено процедуру підписання Угоди про асоціацію між Україною з однієї сторони та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами з іншої сторони (далі – Угода про асоціацію).

Цей договір став справжнім символом боротьби української нації за європейське майбутнє для України. Набуття ним чинності остаточно закріплює європейський вибір нашої країни.

Водночас, Угода про асоціацію – це й інструмент для проведення системних реформ в нашій країні, які враховуватимуть європейські норми та стандарти, кращі практики європейського врядування, а також досвід інших країн, які у свій час готувалися до вступу до євроспільноти.

Як відомо, для ратифікації аналогічної угоди Молдові знадобилося три дні, а в Україні це питання ще й досі залишається відкритим. Натомість, у ЗМІ розповсюджується інформація про "технічні" процедури підготовки ратифікації Угоди про асоціацію, виконання яких нібито потребує досить тривалого часу.

У разі зволікання процесу ратифікації Угоди про асоціацію з 1 листопада цього року перестане діяти односторонній режим зі сторони ЄС, який передбачає скасування митних зборів і бізнес буде змушений знову сплачувати мита.

Для бізнесу, який вже зараз несе величезні втрати від зупинення торгівлі з Росією, необхідність знову сплачувати ці мита матиме справді негативні наслідки: зменшення обсягів виробництва, скорочення постачання товарів, зменшення прибутків, необхідність скорочення працівників тощо.

Затягування ратифікації Угоди з ЄС – це не тільки ризики для бізнесу, а й втрачені можливості для зміцнення громадянських прав і свобод, а ще й загроза міжнародній репутації України.

Враховуючи зазначене, активісти звернулися до президента, з проханням невідкладно вжити заходів для завершення підготовки Угоди про асоціацію до ратифікації та, відповідно до п.6 статті 9 Закону України N1906-IV "Про міжнародні договори України", внести відповідний законопроект щодо ратифікації зазначеної Угоди до Верховної Ради України.

Експерти громадської ініціативи Реанімаційний пакет реформ
та народні депутати України
міжфракційного об'єднання "Платформа реформ"

єс угода

Знак гривні
Знак гривні