Кум Порошенка став тричі сумісником

Я розумію, що триває війна з тероризмом, але це не привід для відвертого нехтування законами, - пише у себе в блозі Сергій Лещенко.

Депутат та кум президента Юрій Стець днями очолив Управління інформаційної безпеки Нацгвардії. Це призначення виглядає дивно з кількох міркувань:

Перше. Нацгвардія – це не якесь абстрактне утворення, це структурний підрозділ МВС, який називався до березня 2014 року внутрішніми військами України, в них є структура і штатний розпис, а посада начальника управління належить до центрального апарату Нацгвардії. Цивільні особи, які працюють у центральному апараті Нацгвардії, мають стаж державної служби.

Конституція визначає, що депутат "здійснює повноваження на постійній основі". Тобто максимум, що він може – це бути позаштатним радником, але не обіймати одночасно штатну посаду начальника Управління Нацгвардії.

Якщо ж Юрій Стець призначений начальником управління Нацгвардії як цивільна особи, то він до всього порушує норму Конституції про те, що депутат не може обіймати інших посад на державній службі.

Друге. Закон про Нацгвардію визначає, що "діяльність Національної гвардії України ґрунтується на принципах верховенства права (...) та позапартійності". Юрій Стець є головою президентської партії "Солідарність" та депутатом фракції політичної партії "Батьківщина", що явно суперечить принципу "позапартійності".

І чи взагалі це коректно, коли лідер партії "Солідарність" пан Стець одночасно очолює головне пропагандистське управління Нацгвардії та публікує свої фотографії на перших шпальтах безкоштовної газети АТО?

Ось фотографія останнього номера газети в руках Вахтанга Кіпіані:

Чи не є це використанням адміністративного ресурсу, адже газета поширюється серед військовослужбовців?

Таким чином, Стець став вже тричі сумісником – суміщає депутатський мандат з діяльністю як генпродюсер 5 каналу, а ще як начальник управління Нацгвардії та як лідер партії "Солідарність". При чому останні дві посади, за законом, напряму протирічать одна одній.

Звичайно, ніхто не заперечує – якщо пан Стець є гарним пропагандистом, він може присвятити себе роботі на чолі управління Нацгвардії. Але тоді йому варто відмовитися від депутатського мандату, а також скласти повноваження лідера політичної партії. А поки діє принцип "війна усе спише".

стець корупція порошенко

Знак гривні
Знак гривні