Підсумки АТО в аеропорту Донецька. 6 «вперше» української армії

Серед досягнень 26-27 травня з військової експертної точки зору слід відзначити те, що ми багато чого побачили вперше, пише журналіст Юрій Бутусов на своєму Фейсбуці:

1 . Вперше була застосована бойова авіація для удару оперативно- тактичної мети поза фронтовою смугою - знищена база підготовки терористів " Ясени ".

2 . Вперше самостійна бойова операція в аеропорту "Донецьк " повністю проведена силами сухопутних військ - загонів армійського спецназу , армійської і фронтової авіації.

3 . Вперше по вогневих точках і блок- постах терористів нанесені штурмові удари винищувачами - бомбардувальниками МІГ -29 і штурмовиками СУ- 25 із застосуванням ракетного і гарматного озброєння.

4 . Вперше український спецназ застосований тактично правильно. Якщо раніше спецназ діяв просто як елітна піхота для лобових штурмових дій, то в районі аеропорту була організована засідка для відсікання резервів противника від місця бою в аеропорту.

5 . Вперше підрозділи Державної прикордонної служби України відкрили вогонь на ураження по терористах, які перетинали державний кордон. Знищені три автомашини з зброєю , вбито 5 бандитів , 1 взято в полон.

6 . Вперше українські силові структури нав'язали ініціативу, час, місце і характер бойових дій противнику.

Ці обнадійливі симптоми повинні стати системним явищем. Але для системності необхідно повністю перебудувати систему командування. Прийшов час спростити управління, висунути тих командирів, які проявили ініціативу, частини яких є найбільш боєздатними, і дати їм повноваження, відповідальність і самостійність для дій в чітко позначених оперативних районах.

Керівництво України нехай повільно, зі скрипом, але поступово змушує незграбних українських силовиків займатися ефективною боротьбою з терористами.

армія донецьк АТО

Знак гривні
Знак гривні