Словянськ. Власні силовики не можуть – залучіть іноземців. Приклад з історії

Ключові причини що призвели до провалу АТО на Сході.

1. Низький рівень компетентності керівного складу силових структур. Керівництво силовиків наробило купу ідіотських помилок різного рівня.

2. Низький рівень лояльності особового складу спецназу силових відомств. Переважно керівний склад, офіцери та бійці цих підрозділів не достатньо лояльні до нинішньої влади та в тій чи іншій міри симпатизують агресору та сепаратистам.

3. Низький професійний рівень бійців спецназу. Цей рівень очевидно недостатній для боротьби з наскільки чисельним, добре підготовленим та добре озброєним супротивником.

4. Високий ризик катастрофічного для держави розвитку ситуації і в разі зволікання з проведенням операції проти терористів, і в разі її невдачі. Справді, і зволікання, і невдала операція однаково небезпечні, оскільки очевидно призводять до втрати бунтівних територій.

5. Велика чисельність, хороша підготовка та добре озброєння терористів.

6. Наявність серед населення регіону великої кількості прихильників терористів.

7. Політична підтримка екстремістів частиною політикуму держави.

Можна було б за кожним пунктом навести цифри та приклади. Та по суті, зараз доводити вищевикладене для більшості читачів «в темі» вже немає необхідності.

Одна з особливостей історії полягає в тім, що вона повторюється. І наша ситуація теж не є унікальною. Отже, ми можемо скористатись чужим досвідом.

Ситуація дуже подібна до нашої була в Мецці (Саудівська Аравія) 20 грудня 1979 року. За лінком детальний опис операції (викладено з характерним російським колоритом але фактичного матеріалу багато).

Тоді біля 500 радикально налаштованих та дуже добре озброєних екстремістів захопили величезну мечеть з тисячами паломників. Екстремісти ставили політичні вимоги щодо усунення влади держави. Терористи були не зовсім самостійними. Вони користувались підтримкою деяких «братніх» мусульманських країн. Серед заколотників було чимало колишніх елітних силовиків (вам це нічого не нагадує?). Терористи користувались значною підтримкою серед політикуму, силовиків та населення країни.

Влада спробувала провести антитерористичну операцію силами кількох тисяч елітних військових, гвардійців та поліцейських - найкращих доступних їй силовиків. І зазнавала фіаско з численними втратами в особовому складі та техніці раз за разом. Врешті-решт з величезними жертвами та руйнуваннями вдалось захопити лише наземну частину релігійного комплексу. Лишилась величезна та майже неприступна підземна.

Ситуація стала майже безвихідною: заручники почали масово переходити на бік екстремістів, влада почала втрачати лояльність силовиків, силове усунення влади стало дуже реальним. Тоді влада Саудівської Аравії звернулась до уряду Франції з проханням про допомогу фахівцями. Франція була союзником Саудівської Аравії, мала прекрасний антитерористичний підрозділ і могла надати відповідну допомогу.

Складність для уряду країни полягала в тім, що терористична атака сталась в Мецці, в місці де не мала ступати нога невірного. Та ще й святий для мусульман час. Якби населення дізналось про залучення «невірних» в країні могло б відбутись повстання, а відносини з мусульманськими сусідами вкрай погіршились. Можливо, до вторгнення. Але в саудівських керманичів просто не було виходу. Вичікування дало б катастрофічні результати.

Ситуація була вирішена наступним чином. Франція цілком таємно надіслала 3-х (ТРЬОХ) спеціалістів з Групи втручання національної жандармерії – прекрасно підготовленого антитерористичного підрозділу.

Ці спеціалісти зробили наступне:

- вивчили місцевість;

- розробили план операції;

- відібрали з гвардійців 300 найбільш лояльних та підготовлених;

- сформували з них 100 бойових груп з 3-х бійців;

- за кілька днів підготували групи до штурму;

- провели успішний штурм, здійснюючи лише загальне управління.

Звичайно, в штурмі французи безпосередньої участі не приймали. Він тривав біля 18 годин. Паломники в мечеті почали масово переходити на бік екстремістів. Але, не дивлячись на великі втрати, штурм був успішним. І проблема Саудівської Аравії була вирішена.

До чого тут ця історія? Вона з нашою дуже схожа.

Якщо абстрагуватись від деталей, потрібно лише слово «Саудівська Аравія» замінити на «Україна», «братні» мусульманські країни перейменувати на Росію, а Францію на США.

Подивіться на перелічені вище пункти: з першого по останній вони характеризують обидві ситуації.

То що нам заважає звернутись за допомогою до союзників? В США є численні, прекрасно підготовлені та досвічені антитерористичні підрозділи. США не має причин відмовляти нам в інструкторах та спорядженні. Серед наших силовиків цілком реальним є конфіденційно відібрати дві – три сотні достатньо лояльних та професійних спеціалістів з різних силових структур, за кілька днів підготувати до спільних дій і один за одним придушити сепаратистські анклави за тією ж схемою. За потреби - з авіаційною підтримкою та танками. І за 1 – 2 тижні матимемо чистий Донбас плюс ефективний та лояльний спецпідрозділ.

Звичайно, є ризики. Але це війна і ризики на війні є завжди. Загроза вторгнення Росії над нами висітиме ще дуже довго, не залежно від того застосуємо ми зараз силу до терористів чи ні. Якщо нічого не робити мова не йде навіть про ризики – втрата Донбасу є очевидною. І найгірше що Донбасом все не обмежиться. Схожі сценарії Росія намагатиметься реалізувати в Харкові, Запоріжжі чи Одесі. Тож через певний час матимемо ту саму проблему. Отже, проблему слід вирішити. І без застосування сили її не вирішиш. Викладене вище РЕАЛЬНИЙ спосіб досягти результату.

Не варто боятись. Бог добрий. Цю фразу любить повторювати один мій знайомий. Вона проста та коротка, але в ній великий смисл.

Автор: Олександр Пінчук

****

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

війна досвід словянськ

Знак гривні
Знак гривні