Вчені придумали супер-дешевий мікроскоп для масового використання

Інструмент стане потужним засобом визначати інфекційні хвороби та забруднення оточуючого середовища, особливо у країнах, що розвиваються.

Мікроскоп не має механічних частин, є практично пласким за конструкцією, і його будуть складати із цупкого паперу, як орігамі. Збільшувальна здатність - 2000 разів, що дозволить розрізняти деталі на субмікронному рівні (тисячні долі міліметра).

Мікроскоп є дуже стійким - під час випробувань на нього наступали ногами і кидали з висоти третього поверху, однак це не вплинуло на роботу пристрою. Також, крім окуляра можна буде проектувати зображення на екран, використовуючи світлодіод.

Найцікавіше, що цей пристрій коштує близько 50 центів (менше 5 гривень), через використання дуже дешевих матеріалів (паперу), та дешевої сферичної лінзи.

Розробники із біо-інженерного підрозділу Станфордського університету планують запустити мікроскоп у масове виробництво вже найближчим часом. В першу чергу для жителів Африки, яких навчать діагностувати за біо-зразками найбільш небезпечні штами бактерій та мікроорганізмів, що є причиною таких хвороб, як малярія, і визначати ступень забрудненості води.

Окрім цього, такий мікроскоп стане в нагоді для навчання школярів і напевне буде дуже популярним серед прихильників наукових іграшок.

Крім того, мікроскоп можна виготовити власноруч, за схемою що надрукована в статті учених

майбутнє технології біологія

Знак гривні
Знак гривні