Для уникнення спекуляцій львів'яни переходять на російську, донеччани - на українську (ФОТО)

Активісти Львова закликали городян взяти участь у середу в акції проти спекуляцій навколо мовного питання в Україні і весь день розмовляти російською. На знак солідарності, Донецькі громадянські активісти вирішили підтримати ініціативу Львова і закликають мешканців Сходу та Півдня України 26 лютого спілкуватися українською мовою.

Ось широко поширена листівка зі Львова:

Ось така сама з Донецька:

"Значення російської мови в наших регіонах перебільшено, бо досить від’їхати від будь-якого великого міста хоча б на 5 кілометрів, і як ви почуєте українську мову. В наших областях села, маленькі міста – розмовляють українською. Не літературною українською, з використанням російських слів, але чи немає впливу на народну українську мову в селах Західної України з боку мов інших держав? І все це - нормально", - сказано у звернення донецьких активістів.

Таким чином активісти хочуть показати єдність Західної та Східної України і висловити незгоду з використанням мовного питання для розколу держави.

Звернення львівської інтелігенції щодо мов, яку підписали Шухевич, Вакарчук та інші

Нагадаємо, 23 лютого Верховна Рада скасувала так званий "мовний закон" нардепів Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова.

У свою чергу офіційний Бухарест розкритикував скасування в Україні закону про регіональний статус мов.

Очільник зовнішньополітичного відомства Люксембургу Жан Ассельборн назвав "неправильною" прийняту Верховною Радою постанову про скасування закону про мовну держполітику.

Скасування закону було сприйнято з заклопотаністю МЗС Болгарії, а міністр Вігенін відразу поставив це питання під час зустрічі з міністрами закордонних справ країн Вишеградської групи, Болгарії, Румунії та Греції, яка раніше відбулася в Будапешті.

Всі учасники погодилися, що це не є кроком у правильному напрямку.

захід схід

Знак гривні
Знак гривні