В інтернеті почалася всесвітня акція проти стеження спецслужб

Організатори акції проти масового стеження присвятили її Аарону Шварцу, активісту, що заснував рух по боротьбі з інтернет-цензурою Demand Progress, а сам захід було анонсовано напередодні річниці його смерті.

Банер акції

Кілька десятків інтернет-сайтів взяли участь в акції протесту проти масового стеження спецслужб США за користувачами Мережі. Акція під назвою The Day We Fight Back ("День, коли ми завдаємо удару у відповідь") розпочалася у вівторок, 11 лютого.

В акції протесту беруть участь такі відомі організації, як Фонд електронних рубежів (Electronic Frontier Foundation, EFF), фонд Mozilla (займається випуском браузера Firefox), анонімний пошуковик DuckDuckGo, а також Greenpeace, Amnesty International та багато інших. Окрім того, акцію підтримали багато інтернет-видань (наприклад, Reddit і Boing Boing).

На головних сторінках усіх ресурсів одночасно з'явився великий чорний віджет. На віджеті відображається посилання на офіційний сайт акції thedaywefightback.org і форма, заповнивши яку, можна підписати петицію проти інтернет-шпигунства.

Окрім протесту проти діяльності спецслужб The Day We Fight Back також присвячений пам'яті інтернет-активіста Аарона Шварца, який покінчив з собою в січні 2013 року. Шварц був засновником руху Demand Progress, який виступав проти цензури в інтернеті, і був активним противником антипіратського законопроекту SOPA, від прийняття якого влада США відмовилася у 2012 році під тиском громадських протестів.

Правоохоронні органи звинувачували Шварца в незаконному скачуванні наукового архіву Массачусетського інституту (MIT). Активісту загрожувало до 35 років тюремного ув'язнення. Шварц за гроші скачував наукові статті, що перебували у платному доступі, й викладав їх безкоштовно. Він стверджував, що доступ до знання не повинно бути обмежено.

The Day We Fight Back вперше було анонсовано в річницю смерті Шварца, 11 січня 2014 року. В цей день прихильники руху Anonymous зламали сайт MIT, розмістивши на ньому оголошення про майбутню акції і фразу, що стала її гаслом ("День, коли ми завдамо удару у відповідь").

За матеріалами Дзеркала тижня.

пірати копілефт

Знак гривні
Знак гривні