Скільки ми платимо за Беркут (ІНФОГРАФІКА)

Ми самі як платники податків платимо за утримання "Беркуту", який нас і б'є. Скільки саме - з'ясовував The Insider.

Підрозділи міліції спеціального призначення " Беркут" були створені в 1992 році при обласних управліннях МВС. Тоді їх головною метою була участь у спецопераціях проти кримінальних угруповань.

Що таке " Беркут"

Згідно з інформацією регіональних управлінь МВС , "Беркут " складається з двох полків, розквартированих у Києві та Київській області. Батальйони спецпідрозділу існують у Криму, Донецькій, Дніпропетровській, Львівській, Луганській, Одеській та Харківській областях. Решті обласних управлінь міліції підпорядковано по роті "Беркута".

Крім того, за роки незалежності МВС обзавелося цілим переліком нових спецпідрозділів. У структурі міністерства діють спецпідрозділ УБОЗ "Сокіл", судової міліції " Грифон", антитерористичний спецпідрозділ внутрішніх військ "Омега", спецпідрозділ з охорони АЕС "Скорпіон" і ще 8 спецпідрозділів у структурі внутрішніх військ.

Зброя та спецзасоби

Точних даних про кількість та вартість озброєння, придбаного для спецпідрозділу "Беркут" немає. INSIDER направив відповідні запити в МВС і регіональні управління міністерства, проте відповіді на момент публікації матеріалу не було.

Приблизний обсяг фінансування можна визначити, користуючись інформацією про результати проведених міліцією тендерів. Вона опублікована в офіційному виданні Мінекономрозвитку - "Віснику держзакупівель" .

У 2011 році МВС придбало 336 одиниць вогнепальної зброї. Закуплено пістолети, пістолети-кулемети , гвинтівки, кулемети, помпові рушниці "Форт- 500" на суму 6230000 грн. Таким чином, середня вартість однієї одиниці зброї склала 18 500 гривень.

На озброєнні штурмових загонів "Беркуту" знаходиться багато зразків зброї ще радянського виробництва, а також бронетранспортери. Крім того, вже після закінчення футбольного чемпіонату "Євро - 2012" для силовиків закуповували спеціально обладнані кросовери корейського виробництва Ssang Yong Rexton по 260 тисяч гривень. Тоді ж було закуплено шість водометів на базі "КамАЗ" за ціною 2450000 грн. за одиницю.

Форма спецназу

Співробітники спецпідрозділів повинні забезпечуватися за державний рахунок спеціальним форменим одягом. Відповідні норми закріплені наказом МВС від 2002 року. У 2009 році перелік додаткової уніформи для спецпідрозділів був розширений.

Варто відзначити , що для решти співробітників міліції норми забезпечення форменим одягом відсутні. Наказ міністерства від 2003 року, який регулював це питання, був скасований в 2010 році на підставі того, що його не зареєстрував Мін'юст.

Частину спорядження бійців штурмових загонів міліцейського спецназу купують не за кошти бюджету. Тому часто відрізняється навіть екіпірування службовців одного підрозділу. А відсутність у підрозділів "Беркута " єдиного центрального керівництва призводить до того, що підрозділи з різних регіонів носять різні нашивки.

Грошове забезпечення

Офіційно МВС не розголошує суму бюджетних коштів, які щорічно виділяються на утримання спецпідрозділу. Співробітники міліції посилаються на наказ міністерства від 2012 року, згідно з яким чисельність, озброєння та фінансування спеціальних підрозділів відносяться до службової інформації.

Крім того, в МВС посилаються на те, що підрозділи "Беркута" закріплені за регіональними управліннями міліції. Тому централізований облік вартості їх утримання не ведеться.

Інформація про чисельний склад "Беркута" є у відповіді Департаменту кадрового забезпечення МВС на запит правозахисника Михайла Каменєва. Станом на серпень 2013 року, їх фактична кількість в областях, містах Києві та Севастополі становило 3791 осіб.

У свою чергу, з відповіді Волинського управління МВС журналістам порталу "Четверта влада" випливає, що утримання одного бійця "Беркута" в 2013 році обходилося держбюджету в 98150 гривень на рік. У тому числі грошове утримання - 64,1 тисячі , або 5,3 тисячі на місяць. Примітно що в 2013 році найбільше зросли витрати підрозділу на коммандировки і закупівлю інвентарю.

Таким чином , на утримання спецпідрозділів " Беркуту" по всій Україні щорічно виділяється щонайменше 372 млн грн. У цій сумі не враховані закупівля зброї, спорядження і техніки, які здійснюються централізовано.

Крім того, фінансування великих підрозділів спецназу може бути вище.

інфографіка беркут мвс

Знак гривні
Знак гривні