SIM за паспортом, цензура в інтертеті, наклеп і екстремізм у соцмережах: новий закон

Сьогодні більшість у Верховній Раді прийняла закон, яким фактично вводиться цензура в інтернеті, - пише видання Watcher. Мова йде про Закон України «Про судоустрій і статус суддів та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян», авторства депутатів Партії регіонів Вадима Колесніченка та Володимира Олійника.

Згідно з законом, надання послуг до мережі інтернет тепер став видом діяльності у сфері телекомунікацій, який ліцензується.

Оператори телекомунікаційних видів діяльності (а це і доступ до інтернету і мобільний зв‘язок), в яких використовується ідентифікаційна картка (SIM та інші), зобов‘язані укладати договори з клієнтами. Тобто тепер придбати картку 3Mob (UTEL) чи пріпейд SIMку якогось оператора без паспорта – не можливо.

Вводиться штраф та виправні роботи за наклеп (поширення завідомо недостовірних відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи), поширюваний в мережі інтернет – від п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року.

За несанкціоноване втручання в роботу державних електронних інформаційних ресурсів або за порушення встановленого порядку її маршрутизації – караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

Ті самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб (на приклад, заклик, на який відкликалась група осіб в соцмережі) – караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації отримала повноваження зобов‘язувати операторів інтернету ОБМЕЖУВАТИ доступ до інтернету пересічним українцям.

Ця ж комісія отримала також право обмежувати доступ до інтернету ресурсів, які ведуть свою діяльність, як інформаційні агентства, але не мають свідоцтва про реєстрацію, як інформаційне агентство. Під цю норму потрапляє переважна більшість українських новинарних сайтів.

Цікаво, що рішення про обмеження доступу до інтернету приймається без рішення суду, а лише на підставі (!) висновку експерта. А вже сама жертва може оскаржувати те, що їй перекрили доступ, чи її сайт закрили.

Законом зобов‘язали провайдерів інтернету та мобільних операторів ЗА ВЛАСНІ КОШТИ закуповувати та встановлювати на своїх телекомунікаційних мережах технічні засоби, необхідні для стеження українськими спецслужбами за громадянами.

Введена відповідальність за т.зв «екстремістську діяльність» в інтернеті та соціальних мережах – від 200 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Під екстремістською діяльністю в законі визначають:

"призначені для оприлюднення документи на паперових, електронних чи будь-яких інших носіях, що містять інформацію екстремістського характеру, тобто закликають, обґрунтовують чи виправдовують необхідність здійснення діяльності щодо планування, організації, підбурювання, підготовки або вчинення дій з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, посягання на територіальну цілісність, недоторканість, суверенітет держави, насильницького захоплення або утримання влади чи владних повноважень, незаконного втручання в діяльність або перешкоджання законній діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших суб’єктів владних повноважень, виборчих комісій, громадських об’єднань, їх посадових чи службових осіб, закликають, обґрунтовують чи виправдовують необхідність розпалювання соціальної, расової, національної, етнічної, мовної чи релігійної ворожнечі та ненависті, здійснення масових заворушень, порушення громадського порядку, хуліганських дій та актів вандалізму з мотивів соціальної, расової, національної, етнічної, мовної чи релігійної ворожнечі та ненависті, порушення прав, свобод і законних інтересів осіб, в тому числі пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв людини і громадянина за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, пропаганду виключності, переваги чи неповноцінності людини (соціальної групи) за ознакою її соціальної, расової, національної, етнічної, мовної, релігійної приналежності або ставлення до релігії."

Законом тепер передбачена відповідальність за діяльність в інтернеті у вигляді «інформаційного агентства» без відповідної реєстрації. Закон дає чітке визначення, що таке інформаційне агентство:

"Діяльність інформаційних агентств – це збирання, обробка, творення, зберігання, підготовка інформації до поширення, випуск та розповсюдження інформаційної продукції."

Випуск та розповсюдження інформаційними агентствами власної продукції з метою отримання прибутку є підприємницькою діяльністю у цій сфері.

Як ви розумієте, майже всі сайти, які поширюють інформацію в інтернеті, можна назвати інформаційним агентством.

Законом передбачено, що здійснення діяльності інформаційного агентства без його державної реєстрації або ж після припинення його діяльності, або з ухиленням від перереєстрації – є порушенням порядку провадження господарської діяльності.

Що може тягнути за собою припинення діяльності суб‘єкту господарювання.

інтернет цензура

Знак гривні
Знак гривні