Форум Євромайданів у Харкові: відбито напад тітушок, є перший конструктив (ОНОВЛЕНО 21:58)

Оновлено 21:58 Тітушки розгромили книгарню «Є» де працювала робоча група Форуму Євромайданів з інформаційної політики та освіти. Гопніки побили двох охоронців та розпилили сльозогінний газ у приміщенні і потрощили скляні полички в магазині. На цьому робота групи закінчилася. Учасники Форуму вважають, що напад здійснили не через тему над якою працювала робоча група, а через те що засідання відбувалося у магазині, котрий продає україномовні книги.

Частина харків’ян прийшла на традиційне місце проведення харківського євромайдану попри те, що мітинг сьогодні не планувався. Їх відтіснив звідти «Беркут».

Загалом учасники Форуму обговорюють лише спільні напрямки діяльності, про створення якогось загальнонаціонального руху не йдеться повідомляє наш кореспондент. «Відчувається сильне бажання робити щось разом. Люди хочуть горизонтальної координації, без будь-якої надбудови, остерігаються, що їх може використати хтось із політиків. Зараз активісти пробують сформулювати спільне бачення своєї роботи. Оскільки зібралися люди з дуже різних середовищ це не просто. Форум має визначити навіть не план, а напрямки своєї роботи. Наступний Форм відбудеться у Києві наприкінці січня», - передає наш журналіст.

****
Сьогодні, незважаючи на перешкоди з боку місцевої влади та напад "тітушок", вдалося провести установче засідання Форуму Євромайданів.

Про це передає кореспондент ТЕКСТІВ Анатолій Бондаренко з Харкова.

На форум Євромайданів приїхали близько 120 делегатів від близько двох десятків Євромайданів з різних міст - від Ужгорода й до Донецька. "Географія дуже широка", - сказав наш кореспондент.

За його словами, сьогодні вранці місцева влада почала зводити сцену на місці, де зазвичай відбувається харківський Євромайдан - біля пам'ятника Тарасу Шевченку.

Крім того, бюджетників зігнали на ще кілька місць у центрі, де потенційно можливо проводити мітинг. Такі стратегічні місця зайнято бюджетниками під прапорами Партії регіонів та з гаслами на підтримку влади й проти форуму Євромайданів.

Активісти форуму зіткнулись із проблемами при пошуку приміщень - три попередньо домовлених варіанти "накрилися" з різних причин. Тоді активісти подалися до однієї з православних церков Київського патріархату, але й там не змогли домовитись із невідомих кореспондентові причин. Зрештою делегати зібралися в іншій церкві.

Фото з сайту Главное

За словами кореспондента, приміщення було заповнено щільно, декому доводилося стояти: було присутньо близько 120 делегатів і додатково близько сотні спостерігачів.

Виставлена зовні охорона із близько 20 чоловік попередила про наближення молодиків із характерною зовнішністю. "Такі типові гопники, чоловік сто, і близько п'яти чи десяти старших чоловіків, що їх організовують", - сказав наш кореспондент.

"Тітушки" приїхали двома групами і спробували висмикувати людей з групи охорони, аби вломитись усередину приміщення. Втім, активісти масово вийшли назовні й відбились.

Вхід до приміщення було заблоковано. "Тітушки" використали сльозогінний газ, однак усе ж не змогли проникнути до приміщення.

Врешті приїхали представники спецпідрозділу "Грифон", вони затримали декількох нападників, поставивши їх у ряд до стіни, проте через півгодини відпустили.

Після відбитого нападу установче засідання вдалося провести. Створено 7 груп для подальшої роботи за різними напрямками, такі як координаційна (між Євромайданами різних міст), інформаційна, робота зі ЗМІ тощо.

Зараз активісти розійшлися для роботи у групах. В результаті має бути створено установчий документ, який би розробляли знизу, за участі багатьох людей - а не приймали з голосу.

Ввечері планується вихід на харківський Євромайдан, якщо це буде фізично можливо (він не буде зайнятий владою).

Завтра день також буде складним з огляду на перешкоди з боку влади, однак настрій конструктивний.

Кореспондент вважає, що антикампанію проти Форуму Євромайданів розпочали деякі з політиків, які не можуть сприйняти справді громадянський рух, "який вони не можуть очолити. Вони не розуміють, що таке рух без їхнього лідерства".

*******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

харків самоорганізація Євромайдан політика

Знак гривні
Знак гривні