Майдан: саме зараз формується єдиний народ

Майдан зміцнився як віче, традиційний орган народного самоврядування країни. Він став мережею, що саморозвивається не обмеженою територією в центрі столиці , оточеною барикадами, а такою, що дійсно охопила всю Україну . Точніше, всіх тих її мешканців, хто дійсно розуміє, може зрозуміти, відчути і прийняти, як належне, що саме зараз з мільйонів людей, які проживають на території країни, формується єдиний народ, який поважає себе і готовий змусити себе поважати.

Марія Старожицька, спеціально для «Текстів»

Майдан - це грибниця, невидима оку, на якій в потрібний момент, коли не сила терпіти, виникають і будуть виникати «гриби» протесту. Це павутина, яка пов'язала сусідів - однодумців, співробітників, родичів і спрямувала їх до столиці, потужно підтримана у Всесвітній павутині, як вже, схоже, перестали називати інтернет, звикнувши до нього, як до води з крана.

Це народна партія з чіткою політичною програмою: все, що відбувається в країні, є прозорим для її народу. Коли вночі по тривозі тебе будять саме ті, з ким був поруч на Майдані попередньої ночі, значить, ланцюжки вже побудовані, вони працюють, , як демонструє новітня історія, цілком успішно.

Вже сьогодні потрібно домовитися про координацію таких груп поза Майданом, про стратегію взаємного захисту, взаємодопомоги, політичної самоосвіти, якщо хочете.

Якщо випадковий перехожий в нашій країні може бути спочатку по-звірячому побитий, а потім звинувачений в організації повалення ладу, то всі громадяни, вийшовши з дому, повинні пам'ятати про таку перспективу . І знати, як саме можна їй запобігти.

Головне - повторювати як мантру , це не війна народу з владою заради її зміни. Це втілення наших конституційних прав керувати країною, демократичною державою. Захищати свободу слова і мирних зібрань. Це примушення до поваги, якщо хочете. Влада принизила свій народ, відмовила йому в праві на власну думку - вона отримала Майдан, такий незручний і непристойний для очей всіх сусідів, ще й чинить опір при прибиранні. Поки він є наочним, але ,ствердившись, може реалізуватися зовсім інакше. В інших, не менш дієвих формах.

Нічого більше. Ніяких домислів, складних побудов, кому що вигідно і заради чого. Ми наймаємо владу на роботу на наше благо. І силові структури, чия зарплата - наші податки, підпорядковуються насамперед нашим наказам. Колективний розум, колективний голос, колективне серце - так, поки це так .

Не за кілька днів, пізніше, але в гарячий час набагато швидше, ніж це могло б бути інакше, з нього виростуть, оформляться і пролунають окремі розумні і переконливі голоси нових, ще не відомих широкому колу, народних лідерів. На Майдані вже часто запитують, де ж наш, український, Гавел ?

А на будь-яке точно поставлене питання відповідь обов'язково буде. Тільки вже потрібно починати відповідати.

Нас позбавили прямого механізму імпічменту президента. Але ми самі взяли собі Майдан. Вирвалися з кола робота -дім- робота. Побачили, що можна чогось добитися методом малих справ, тієї самої краплі в океані, яка так надихає всіх в ці дні.

Зрозуміли, що дуже багато проблем здатні вирішувати самі, від прибирання снігу до прибирання влади, залишилося головне - визначити Майдан повноправним учасником політичного життя країни, чий голос вирішальний і для влади, і для опозиції, яка прагне до влади.

Це завдання для публіцистів , аналітиків, медійників і тих діючих політиків, насамперед депутатів, хто може сьогодні побачити майбутнє країни хоч трохи далі, ніж на раніше призначену дату майбутніх президентських виборів.

Євромайдан

Знак гривні
Знак гривні