День надії. Коротко про те, що відбувалося на Михайлівській площі.

Кореспондент Текстів повернувся з Михайлівської площі, на якій сьогодні побували десятки тисяч людей. Люди прийшли без будь якого централізованого заклику, самі, коли побачили або прочитали новини про розгін євромайдану.

Дуже багато киян, також частина людей - з регіонів, які приїхали в Київ раніше і продовжують прибувати. На пам'ятнику кн. Ольги була створена імпровізована трибуна, куди після 14-00 приїхали опозиційні політики і розпочали виступи.

Однак найцікавіше відбувалося не поруч з трибуною, а на периферії мітингу. Кожен міг долучитися до магічного процесу самоорганізації. Люди дуже швидко, без керівництва зверху, організували прийом і роздачу їжі, збір пожертв і запис добровольців. Відзначимо дуже людяне ставлення один до одного на площі - це модель поведінки у здоровому суспільстві.

На Михайлівській люди домовлялися між собою, щоб їздити по місту на автівках та агітувати людей, записувались в охорону мітингу, брали участь у групах по роздачі листівок, їздили та агітували людей в метро, або просто розносили харчі - символічно, що кожний міг отримати їжу поруч з пам'ятником Голодомору. Це ще один символ - нагадаємо, іншим було те, що люди ховалися від "беркуту" на території монастиря, як колись ховалися під час навали монголів.

Люди понесли свічки на Майдан, там де беркут розігнав вночі учасників акції - це був дуже важливий і зворушливий момент. Після цього колони машин заблокували проїзд по Хрещатику, з увімкненими сигналами клаксонів.

Частина людей залишається на ніч. Завтра - дуже важливий день. У Києві відбудеться масова акція протесту. Вона мусить бути масовою - Янукович і вся його камарілья повинні відповісти за те, що вони вчинили - як би тепер вони не намагалися перекласти провину один на одного.

Михайлівський #євромайдан, 20-00

пряма дія Євромайдан акція протест

Знак гривні
Знак гривні