Перебіг акції у Києві. Беркут атакує людей (оновлено: 23.42)

23:49 Всі хто має можливість, негайно в центр! У сутичці за беркутом Парубію зламали пальці. Дивіться пряму трансляцію: http://www.ustream.tv/channel/aronets

"Друзі, якщо ви маєте wi-fi у центрі, будь ласка, розпарольте його! Це зараз дуже потрібно!", - просять учасники євромайдану

23:42 Міліція пробує витіснити людей з Європейської площі.
Державтоінспекція ввечері в неділю відкрила проїзд вулицею Хрещатик у Києві.Однак автомобілі могли проїхати лише до Європейської площі, де відбувається акція в підтримку євроінтеграції України, і розверталися назад.

Як повідомляє кореспондент Української правди, після активісти євромайдану вирішили перекрити автомобільний рух. Для цього близько тисячі людей заблокували перехрестя Хрещатику та Інститутської.
Пізніше освітлення на вулиці вимкнули, і кількасот силовиків в масках відтіснили мітингувальників з перехрестя. Невдоволені кричали "Ганьба!" та жбурляли в правоохоронців пляшками.

Після цього силовики рушили в бік Європейської площі, де в неділю ввечері продовжується мітинг на підтримку євроінтеграції. Коли правоохоронці хотіли зачистити наметове містечко, розбите там, відбулася сутичка. Станом на 23.20 мітингувальники мають перевагу над правоохоронцями і відтісняють їх в бік готелю "Дніпро". У повітрі робризкують перцеву суміш та сльозогінний газ, у силовиків летять пляшки.

23:31 Всі хто має можливість, негайно в центр! Беркут атакує людей на Майдані та на Європейській площі. Влада пішла по жорсткому варіанту, поставлена задача зачистити центр Києва сьогодні. Вже відбито дві атаки поруч з Українським домом

22:37 Плани на завтра - побудова колони на Європейській площі о 7:30, і похід до Кабміну на 8:00. На вечір, на 18-00 запланований мітинг поруч з наметовим містечком.

21:20 Сайт Кореспондент, котрий тепер належить "сімї" повідомив: «Переговори з Брюсселем не припинялися ні на хвилину і тривають зараз», - сказало джерело на умовах анонімності.
За його словами, основним каменем спотикання в переговорах були і залишаються умови виділення кредитів, які повинні послужити компенсацією економічних втрат України при підписанні Договору про входження в зону вільної торгівлі з країнами ЄС.

«По суті, те що написав про переговорний процес у своїй статті Мустафа Найєм - правда. Ми дійсно опрацьовували на технічному рівні питання додаткових гарантій про виділення нам двох макростабілізаційних кредитів в 2 і 3 млрд доларів і політичних гарантій щодо виділення кредиту МВФ у 15 млрд дол., разом - 20 млрд доларів - ось ціна, за яку торгується з Брюсселем зараз президент», - повідомило джерело.

20:54 Сто тисяч вийшло Азаров злякався. Прем`єр-міністр Азаров забув по свою постанову припинити євроінтеграцію і каже, що Угода про асоціацію з ЄС може бути підписана під час саміту Україна-ЄС на початку 2014 року. Про це він заявив в інтерв`ю телеканалу ICTV. Повідомляє УНІАН Сам Азаров каже, що Майдану не боїться http://www.youtube.com/watch?v=ZsQwDJERZf4&feature=youtu.be

20:39 "Не знаю, закончатся ли чем-то Евромайданы, но сегодня стало ясно - Украина окончательно определилась с выбором в пользу европейских ценностей и европейского вектора развития. Никаких референдумов теперь проводить не нужно. Стотысячный Майдан и многочисленные акции в его поддержку в других городах доказали, чего в самом деле хотят жители Украины.

После того, как Янукович объявил курс на Европу в Украине не прошла ни одна хоть сколько-нибудь значительная акция в поддержку ТС и против евроинтеграции. Только небольшие митинги КПУ на Востоке, собиравшей тысячу пенсионеров по всему Донбассу для создания видимости стремления Донецка и Луганска в СССР да смешные "русские марши" с нацистской символикой в нескольких городах. Медведчук не собрал нигде и 500 человек. Никто и не думал серьезно выступать против евроинтеграции, все недовольство сторонников дружбы с Россией выливалось в бубнеж в интернете, сетевые проклятия и кухонные попойки.

Но стоило режиму отказаться от подписания ассоциации - и на улицах сотня тысяч. Драки с милицией, палатки, притихшие чиновники. Власть боится, но все, что она пускает в ход - неубедительно. Позорные купленные "антимайданы" столь же беспомощны, как и в 2004 году. А реальной силы, способной организовать альтернативные акции, в Украине просто не существует.

Сегодняшняя акция протеста вряд ли станет концом режима Януковича. Но полное банкротство политиков Медведчука и Симоненко она уже доказала.", - пише донецький блогер Франкенштейн

20:27 На Майдані Незалежності активісти "Спільної справи" поставили три намети, їх зніс "Беркут" і швидко зник з поля зору. На допомогу "Спільній справі" з Європейської площі прийшов натовп людей і народний депутат Парубій. Проте відстояти намети вони не встигли. Зараз на Майдані Незалежності виступає Віталій Кличко. Нагадаємо, що літаку на якому летів Кличко не дозволяли посадку в Києві, він приземлився у Кривому Розі, проте не пройшов митного контролю, оскільки не було митників. Тепер влад звинувачує Кличка у порушенні українського законодавства.

20:08 Сайт "Української правди" лежить. Зараз сайт УП лежить. Працівник УП Ірина Славінська написала у своєму Фейсбуці "Нас намагаються зламати! Хоч це для нас не вперше, такого напору наші спеціалісти ще не бачили.... Будемо поки що працювати через ФБ і Twitter ( @ukrpravda_news ).

17:58 Продовжується мітинг і виступи зі сцени на Європейській площі. Встановлено намети, киян просять допомогти теплими речами і їжею. Комендантом містечка обрано Андрія Парубія, виставляється периметр. На ніч запланована низка виступів як митців, так і політиків і активістів.
До речі, Львів не сильно по кількості відстав від Києва - сьогодні ввечері там 30 тисяч людей

17:22 Стан справ в центрі Києва: близько 10 тис на Європейській площі, де продовжується мітинг. 1.5 -2 тисячі на Майдані, де виступають з мегафонами громадські активісти. Частина свободівців відходять від Кабміну, і повертається на Європейську.

16:29 Стан справ в центрі Києва: всього на Європейській, Інститутській, Грушевського, Банковій і Майдані залишається на цей момент близько 30-40 тисяч людей.

Біля Кабміну залишається близько двох тисяч, судячи по прапорам, це активісти "Свободи". Вони розібрали невеликий залізний паркан і встановили декілька наметів. Декілька людей в масках атакували пусту будку, де перед цим розміщувалися чергові міліціянти. В натовпі багато перевдягнених у цивільне "службовців". Горить світло в двох кабінетах.

На Європейській площі продовжується концерт, і вздовж дороги встановлені агітаційні намети опозиції. Площу частково відкрили на проїзд.

На Банковій прохід до будинку АП заблоковано автобусами і живими ланцюгами з "беркуту" і щитів, протестувальники вже пішли звідти.

На Майдані виголошують промови в мегафони, поки що нічого іншого не відбувається.

кабмін станом приблизно на 15-15

15:48 Опозиція оголосила про постійне пікетування до Вільнюсу центральних органів влади. Без паніки - немає штурму Кабміну, немає штурму Адміністрації президента. На Хрещатику не вмикають світло, схоже за все - навмисно.

15:32 Після приблизно 15-хвилин затримки, колона учасників акції протесту змогла почати йти далі, вверх, від Кабміну. Про сутички - дивіться нижче. Колона учасників акції протесту наразі йде вниз по вул. Інституцькій, до Майдану.

Наразі, весь двір Кабміну забитий "беркутом". Їм допомагає декілька сотень "тітушок" у цивільному, які стоять живим щитом перед міліціянтами. Схоже, що такий саме живий щит застосовано і поруч з АП - нова тактика?

До речі, очевидці стверджують, що настільки великих колон не було навіть під час "Помаранчевої революції". Величезна, величезна кількість людей - вся вулиця Грушевського заповнена вщент.

кадр з трансляції Громадського ТБ

15:15 Терміново! Почалися провокації за допомогою "тітушек" біля Кабміну.
Як відомо, з ранку на вулиці Інститутській, біля Кабміну, та в Маріїнському пару було розміщено декілька сотень "гопників" в спортивних штанах. Коли колона підійшла до Кабміну, почались провокації - спочатку полетіли димові шашки, потім петарди. Колона зупинилася - нижня частина по вул. Грушевського не може рухатися далі. "Тітушки" були в зоні між протестуючими та "Беркутом". Був задіяний "Беркут", якого дуже багато в Кабміні. Ще більше "Беркуту" зганяють до Кабміну з Банкової. Беркут застосував сльозогінний газ проти учасників акції протесту.

14:53 Загалом, не-політики виступили краще, ніж політики - менше пафосу, більше людяності. Тим часом, організація "Спільна справа" (лідер-Олександр Данилюк) на Майдані закликає в мегафони людей залишатися для протестів до переможного кінця під гаслом "Революції - так, імітації - ні!" (здається, ще один "лідер" не проти "очолити процес")

14:30 Виступає Олександр Турчинов, зачитує резолюцію. На екранах - Юлія Тимошенко, Турчинов трохи зміщує акценти в цю сторону. Серед вимог - відставка уряду Азарова, підписання угоди з ЄС, випустити Тимошенко, розпуску ВР у разі неголосування законів про євроінтеграцію, імпічмент президента у випадку невиконання вимог, персональні санкції у ЄС для провладних політиків.
Турчинов оголошує про початок безстрокової акції з вимогою підписання угоди. Він оголосив про створення об'єднаного штабу опору, говорить про створення блок-постів. Фактично це спроба запустити Майдан-2, але зверху. Будуть створені блок-пости біля місця проживання винуватців у провалі підписання угоди(?), також прозвучав заклик до киян приносити теплий одяг та їжу на майдан.

Турчинов запропонував колоні пройти від Європейської площі до Кабміну, ВР та адміністрації президента, і повернутися назад на площу, для формування штабу.

14:13 Напевне найкращий допоки виступ - Ірена Карпа! Вона почала з цитати від Бісмарка - що жодна угода з Росією не варта паперу, на якому вона написана. І закінчила тим, що "Купка недороблених вилупків не зможе вирішувати за нас нашу долю". Далі виступала Руслана Лижичко, після того виступає Арсеній Яценюк. Три вимоги - відставка уряду Азарова, звільнення Тимошенко і підписання угоди про асоціацію у Вільнюсі. Яценюк планує пікетувати Кабмін. Здалеку він нагадує, зовнішньо і інтонаціями, Турчинова. Мутація? :) Яценюк просить у ЄС відкрити візи.

14:01 Непогано виступили журналісти - Вікторія Сюмар, Мустафа Найем, Віталій Портніков. Пропонують створити рух "за Європу". Ірина Геращенко з "УДАРу" розповіла про те, що літаку з Віталієм Кличком не дали дозволу сісти в Жулянах і Борисполі, але він веж добирається до акції машиною.

13:40 Виступала Женя Тимошенко і зачитала звернення свої мами. Виступає Юрій Луценко, який закликав скинути геть банду, не сподіватися на одну людину, і закликав міняти систему - радянський барак, перефарбований в жовто-блакитний колір. Луценко закликає до боротьби за відставку уряду, блокування уряду та влади. Закликає дотиснути на Януковича для підписання угоди з Європою. Для цього, за його переконанням, потрібен постійно діючий Майдан.

13:21 150 тисяч? Ще одне фото - але це лише частина всіх людей. Фактично зараз учасниками акції зайнято і Майдан, і Європейську площу. Трансляція телеканалу ZIK, також є трансляція "5-го каналу"

13:12 Ви знаєте, тепер сто тисяч - це мінімальна оцінка. Подивіться на ці кадри з відеокамер. Ми опитуємо учасників акції, більшість на питання своєї присутності на акції відповідають - хочемо гідного життя в Європі. В європейській Україні.

Тарас Чубай говорить десяткам тисяч людей на Європейській - "Вітаю, вже дев'ять років вас не бачив!"

12:44 Несподівана навіть для багатьох учасників велика кількість людей - напевне, останній раз подібна кількість була в 2004 році. На Європейській площі - вже близько 60 тис, однак це ще не вся колона. На Майдані - декілька сотень добровольців. Однак машину з озвучкою прибрали. Більшість людей іде на Європейську.

12:35 Деяка ейфорія в учасників ходи - від настрою, спілкування і кількості. За оцінками експертів - в акції беруть участь - наголошуємо, за Європейський вибір - близько ста тисяч людей. Ще одна відеотрансляція онлайн

12:22 Зараз вже більше 50 тисяч людей. Колона йде по Хрещатику, наразі найпопулярнішій слоган - "Зека геть!"
Біля пам'ятника Леніну постраждав намет комуністів.
Надходить інформація про акції в Одесі, Миколаєві, Херсоні, Луганську, Тернополі, Рівному, Луцьку, Харькові, Дніпрі, Донецьку, Львові, Ужгороді, Запоріжжі, Чернігові, Симферополі, Каховці, Чернівцях, Острозі, Феодосії, Кременчуці, Красноармійську, у декількох містах США, у Празі, Римі, Берліні ...

На Михайлівській площі звезені під патронатом Кінаха близько двох тисяч людей (бюджетники і діти) слухають промови про побудову Європи в Україні.

12:06 Колона рушила вниз, до Європейської площі. За оцінками - учасників близько 35 тисяч. Ще є місце і для тих, хто поки не виїхав з дому. Люди продовжують йти з метро Льва Толстого великим потоком. Багато партійних прапорів.

Декілька десятків тисяч людей - голова колони вже вийшла на Хрещатик, а хвіст - ще на площі Шевченка. Часто звучить гасло "Україна - в Європу, Януковича - в ... ".

в парку Шевченка розгортають величезні стяги

***
Всім, хто у Києві - сьогодні не можна сидіти вдома. Приїжджайте в 12-й годині дня на метро Льва Толстого, або одразу на Майдан. Приводьте друзів і рідних. Проведіть цей чудовий осінній день на вулиці, разом з тисячами однодумців. Є шанс натиснути на владу для захисту нашого європейського вибору. Україна - це Європа, не дамо перетворити її на околицю нової російської імперії!

Дії влади - яка зупиняє на підході до Києва десятки автобусів з нашими однодумцями з регіонів, - заохочує жителів столиці вийти на акцію у двократній кількості!

Пряма трансляція Радіо Свобода: http://www.radiosvoboda.org/media/videotube/42.html

Подивіться на картинку від телеканалу 24.

Всі фото в повідомленні - з стрічки Твітера за хештегом #євромайдан

*******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстра зявилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

протести акція Євромайдан

Знак гривні
Знак гривні