Старший брат стежить за тобою. МВС збирає на школярів досьє з відбитками пальців і зразками волосся

МВС пропонує українським батькам заводити на дітей ідентифікаційні карти з анкетними даними та відбитками пальців. Пілотний проект уже запущений в Івано-Франківську, а 2014-го року пошириться по всій країні.

«Карту ми будемо роздавати на батьківських зборах у школах», - пояснив начальник управління кримінальної міліції у справах дітей МВС Олексій Лазаренко.

За його словами, батьки разом з дітьми заповнюватимуть їх і зберігатимуть вдома: «Якщо раптом щось трапиться - тоді батьки прийдуть в міліцію з картою».

Карта являє собою чотиристорінкову книжечку, де крім анкетних даних, вкажуть звички і захоплення дитини (наприклад, яку підліток любить музичну групу, і якщо він піде з дому, то логічно шукати його в сусідньому місті на концерті), дані про здоров'я (алергія або інші хвороби). Є рядок для відбитків пальців і місце, куди кріпиться зразок волосся - це якщо, не дай Бог, знадобиться для впізнання», - розповів Лазаренко.

Батьки добровільно заповнюють карту, а оновлюватися вона буде раз на рік.

Слідчий з РВВС у Запоріжжі Олег Вакулов вважає новинку корисною: «Ми шукали кілька місяців тому хлопчика, який пішов з дому. Була б карта - ми б відразу поїхали до його кращого друга у Дніпропетровськ, а так його мама розгубилася. У результаті ми втратили півтора тижні».

Також в Україні по-новому будуть контролювати і студентів. Так, з 1 липня наступного року 50% знижку на залізничні квитки зможуть отримувати тільки ті студенти, чиї персональні дані внесені в Єдину державну електронну базу з питань освіти (ЕДЕБО).

Нагадаємо, МВС пропонувало Укрзалізниці вносити до залізничного квитка прізвища, повне ім’я та по-батькові пасажира, серію і номер документа, що засвідчує його особу для функціонування інформаційно-пошукової системи «Розшук-Магістраль».

Раніше правозахисники вимагали притягнути до відповідальності "Укрзалізницю" за незаконний збір та збереження персональних даних громадян, а вже накопичені персональні дані - знищити.

Українська Гельсінська спілка з прав людини заявляла, що база даних про пасажирів може використовуватися для тиску на активістів, громадських діячів чи журналістів.

В "Укрзалізниці" запевнили, що ім'я та прізвище у квитку не дають можливості ідентифікувати особу пасажира.

Джерело: УТ.

інформація приватність загроза безпека

Знак гривні
Знак гривні