Кулемети, гармати і юні стрільці. Львів відзначає 95-ту річницю Листопадового чину (ФОТО)

1 листопада у Львові з нагоди святкування 95-ої річниці Листопадового чину активісти Учнівського братства організували театралізовану постановку біля будинку офіцерів на вулиці Театральній, 22. Саме там 1918 року діяв штаб Листопадового повстання. Крім того, на площі Ринок переодягнені у повстанську форму вояки виставили бойову машину та кулемети.

Школярі пояснюють, що організували театральне дійство, щоб нагадати людям про події, що відбулися 1 листопада 1918 року. Зі слів прес-секретаря братства, учня 10 класу Миколи Бурдяка, зараз мало хто пам’ятає, що це була за подія.

«Ми ходили і питали в перехожих, чи хтось знає, що таке свято 1 листопада. І чотири з п’яти перехожих ― не знають про таке свято. Ми опитали 50 людей і вони навіть не чули про це свято. Тому ми вирішили нагадати населенню, що це визначний момент», ― сказав він.

Учні, одягнені у стрілецьку форму зі зброєю періоду І Світової війни відтворили частину подій 1 листопада 1918 року, а саме «розброїли» австрійського охоронця і підняли 5-метровий український прапор над будинком Народного дому. Там у 1918 році було створено Українську Народну Раду. А також було ухвалене рішення про повстання в ніч на 1 листопада.

Активісти братства роздавали перехожим копії відозв 1918 року про встановлення у Львові Української влади, де засвідчено демократичні засади державотворення та гарантовано рівні права усім національностям і віросповіданням молодої української держави.

Крім того, о 14:00 розпочалася урочиста хода студентської молоді до Меморіалу Українським Січовим Стрільцям за маршрутом: вул. Університетська,1 - Листопадового Чину - пл. Святого Юра - Озаркевича - Я. Мудрого – Шевченка - Янівське кладовище.

Вшанування подій листопадового чину відбувається у Львові щороку. Минулоріч, місто урочисто відзначило свято впродовж чотирьох днів. В межах святкування у Львові, відкрили меморіальну таблицю, присвячену Західноукраїнській народній республіці на фасаді будинку на вул. Винниченка,18.

Листопадовий чин (також Листопадова революція, Листопадовий переворот, Листопадовий зрив, Першолистопадове повстання) — військовий переворот, організований в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців в Королівстві Галичини і Волині, коронній землі Австро-Угорської імперії з метою встановлення влади Української Держави (перейменованої згодом на Західноукраїнську народну республіку) на території, на яку вона претендувала. В результаті утворилася держава площею 70 тис. км², що викликало невдоволення Польщі, яка розв'язала українсько-польську війну 1918-19 років для захоплення Галичини.

Джерело: zaxid.net.

дата історія львівщина

Знак гривні
Знак гривні