Фокус від Арбузова. Куди подівся золотовалютний резерв крани

Поки українська економіка летить у прірву, навколо золотовалютних резервів України розгорнулися цікаві ігри. 22 жовтня опозиція зажадала відставки уряду Миколи Азарова, аргументуючи цю вимогу тим, що економічна ситуація є «катастрофічною і драматичною», і у влади закінчилися золотовалютні резерви для порятунку країни.

Стан золотовалютних резервів країни вивчав Віктор Долгих, След.

Оголошуючи вимогу опозиції до уряду, голова опозиційної фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк на засіданні Верховної Ради сповістив: «Золотовалютні резерви центрального банку України мінус $17 млрд, ми не покриваємо навіть три місяці імпорту. Вся банківська система країни перебуває під серйозним ударом - ударом можливої девальвації національної грошової одиниці, в країні немає валюти для того, щоб утримувати валютообмінний курс». За його словами, на рахунку казначейства знаходиться всього 3 млн грн, яких не вистачить навіть для того, щоб «заправити машини Януковича».

Тут же в ефірі телеканалу «TBi» народний депутат від фракції «УДАР» Павло Розенко розкрив більш докладно тези Яценюка. «Зменшення резервів НБУ відбувається кожного місяця. Кожен місяць НБУ фактично витрачає від $0,5 млрд до $1,5 млрд золотовалютних резервів. Це яскраве свідчення того, що девальвація триває, і триває вже довгий час, і сьогоднішній курс гривні не відповідає реаліям нинішнього життя. Тобто, зменшенням золотовалютного резерву НБУ приховує реальний курс гривні, створює ілюзію її стабільності. Поступова девальвація гривні триває, як мінімум, півтора останніх роки», - резюмував «ударівець».

А в цей же час перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов намагався переконати народ, що «покращення» вже на підході. «У другому півріччі очікується певне поліпшення динаміки економічних процесів, але повністю перекрити вплив слабкого зовнішнього попиту не вдасться. У поточному році буде позитивне зростання ВВП», - заявив Арбузов.

Відносно перспектив-2014 перший віце-прем'єр зазначив, що уряд «продовжує працювати над макроекономічними прогнозами» з урахуванням сформованої ситуації та перспектив впливу на ВВП підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Однак, слабкість позицій Арбузова очевидна, і тут опозиція його підловила вельми спритно. Адже секрет того, як на тлі стагнації економіки і відсутності кредитів уряду Азарова вдавалося до останнього часу утримувати курс гривні, якраз і криється в перманентному проїданні золотовалютних резервів. І як тільки золото і валюта закінчаться, настане неминучий колапс.

Арбузов і сам прекрасно розуміє неминучість краху української економіки із закінченням золотовалютних резервів (ЗВР). Тому перед самим своїм переходом з НБУ на посаду першого віце-прем'єра в грудні минулого року, щоб заспокоїти громадськість, Сергій Геннадійович заявив, що в найближчій перспективі Національний банк буде нарощувати золотовалютні резерви. На той час це була актуальна заява, адже якраз стало відомо, що протягом 2012 року ці резерви скоротилися на 20% або на $6,44 млрд.

Арбузов пообіцяв «нарощування» за 2 тижні до кінця року, але в 2013 рік Україна увійшла з серйозним мінусом: золотовалютні резерви НБУ тільки в грудні 2012-го скоротилися на 3,3%.

У травні цього року заступник голови НБУ Віра Ричаківська пафосно заявила, що Національний банк України за роки незалежності країни «накопичив більше 36 тонн монетарного золота, і за цим показником ми займаємо 47-е місце у світі серед інших держав». Здавалося б, треба радіти. Тільки було не зовсім зрозуміло: що означають 36 тонн золота для 45-мільйонної країни? Коли майже сорок тон лежать у тебе в стайні, прикриті рваними мішками під цукру, і тобі не треба ні з ким ділитися, то тут й дурневі зрозуміло: це багато. А в масштабах України - це багато чи мало? Однак, судячи з настрою Ричаківської, вона була вражена такою кількістю і запрошувала всіх порадіти такому небувалому успіху України.

Проте її слова тут же заперечила заява Всесвітньої ради по золоту, за даними якої, за кількістю золота Україна займає не 47-е, а 51-е місце (між Малайзією та Перу). І плететься у хвості СНД, поступаючись сусідам, у тому числі з куди меншим населенням. Наприклад, Білорусія володіє золотим запасом в 49,3 тони, Казахстан зумів накопичити 122,9 тони золота. А Румунія і Польща займають 35 і 36 рядки в рейтингу і мають, відповідно, 103,7 та 102,9 тони золота.

Але суть навіть не в малих запасах золота в казні, а в тому, що резерви і називаються золотовалютними, оскільки складаються одночасно із запасів золота і валюти. А тому оцінювати їх треба тільки за сукупним показником. Хоча якраз золота і не вистачає українським ЗВР: наприклад, у вересні цього року резерви у валюті склали $19,86 млрд, а золотий запас України - всього $1,76 млрд.

Але з валютою в уряду і НБУ склалася ще гірша ситуація, ніж із золотом. Так, за даними МВФ, якщо ЗВР України на 01.01.2011 року становили сукупно $34 576 млн., то на 01.01.2012 року - вже $31 794,6 (мінус $2 781.4 млн або 8.044%), а на 01.01.2013 року вони опустилися до $24 546,2 млн (мінус $7 248,4 млн або 22.798%).

Намагаючись врятувати ситуацію, Арбузов запустив свою хвалену ініціативу - ввів заходи з насильницького позбавлення населення бажання купувати долари і євро, в т.ч. шляхом введення продажу валюти тільки за паспортами. І сталося диво: до травня 2013 року ЗВР зросли до $25 241,8 млн!

Однак вже на 01.06.2013 року ЗВР різко впали до $24 541,8 млн (мінус $700,1 млн або 2.8%), і продовжують катастрофічно швидко зникати аж до сьогоднішнього дня. Так, на 1 липня вони склали $23 245,2 млн (мінус $1 296,6 млн або 5.3%), на 1 серпня - $22 719,9 млн (мінус $525,3 млн або 2.3%), на 1 вересня - $21 655,9 млн (мінус $1 064 млн або 4.7%). І падіння триває.

До слова, вже через пару тижнів після виступу Ричаківської, у травні цього року, міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S & P) видало прогноз, згідно з яким до кінця 2013 року мало відбутися зменшення золотовалютних резервів Національного банку України до $20 млрд. А також - девальвація гривні до 9,0 UAH/USD (тоді офіційний курс становив 7,99 UAH/USD).

S & P вважало, що введення Нацбанком вимоги із продажу експортерами 50% валютної виручки лише на деякий час ослабить тиск на курс гривні. «З нашої точки зору, повторне введення НБУ механізмів контролю за припливом капіталу (вимога про те, щоб українські компанії-експортери та фізичні особи, які отримують за кордону валютні надходження у розмірі більше 150 тис. гривень на місяць, конвертували 50% переказаних коштів в гривні) послабить тиск на курс гривні лише на деякий час», - підкреслили в S & P.

Рейтингове агентство також повідомило, що наполегливе прагнення української влади не допустити змін курсу гривні на тлі погіршення основних економічних показників може призвести до вимушеної девальвації національної валюти.

S & P виявилося куди кращим провісником, ніж Арбузов - зараз, через п'ять місяців, це цілком зрозуміло. І той факт, що агентство "не вгадало" з падінням курсу долара, тішити ніяк не повинен. Адже підтримка уявної стабільності гривні обходиться Україні в куди більші темпи зменшення ЗВР, ніж припускали західні аналітики - передвіщеного порогу в $20 млрд країна вже досягла в жовтні, коли до кінця року ще два місяці. І от загальний підсумок: на сьогодні запаси валюти і золота в Україні скоротилися порівняно з 2011 роком на $16,7 млрд.

Міжнародні рейтингові агентства вже зауважили цю катастрофічну тенденцію. Так, ще тиждень тому Fitch Ratings відзначило продовження тиску на валютні резерви України. «Продовження тиску на валютні резерви України і зниження ціни суверенних боргових зобов'язань вказує на ризики, яким піддається країна, зважаючи на слабкі зовнішні фінанси», - зазначалося в прес-релізі Fitch.

На думку аналітиків, в України один з найнижчих коефіцієнтів зовнішньої ліквідності серед держав з рейтингом в категорії "B", і це є одним з ключових негативних рейтингових чинників.

При цьому західні аналітики радять українському уряду і НБУ поставитися до ситуації дуже серйозно: на їхню думку, запозичення і приплив капіталу будуть недостатніми для фінансування виплат по зовнішньому боргу і значного дефіциту рахунку поточних операцій в 2013 і 2014 роках.

«Це може викликати скорочення резервів і ризик різкого зниження курсу національної валюти, що являє собою фактор вразливості для кредитоспроможності держави, балансів банків і економіки в цілому. Зважаючи на процеси, які спостерігаються останнім часом, можна припустити, що Україна навряд чи знову отримає доступ на міжнародні ринки капіталу в найближчій перспективі», - вважають аналітики Fitch.

А тим часом Арбузов розказує про зростання ВВП і стабільність економіки.

фінанси гроші політика

Знак гривні
Знак гривні