Зміна противника. Партія регіонів різко переключилась з Тимошенко на Кличка

Головною героїнею учорашнього дня в Раді повинна була стати Юлія Тимошенко. Депутати планували розглянути законопроект позафракційного Сергія Міщенка про правила виїзду ув'язнених на лікування за кордон. Але вийшло інакше. Місце ньюсмейкера зайняв Віталій Кличко.

Про політичні колізії пишуть Максим Камєнєв и Марія Жартовська, Forbes.

Несподівано для глави УДАРу під питанням виявилася його участь у президентських виборах 2015 року. Балотуватися йому може перешкодити прийнятий 239 голосами законопроект з поправками до Податкового кодексу. Навіщо регіонали вдарили по Кличка і розбурхали Раду в день, коли повинне було вирішуватися питання Тимошенко?

Підготовка до бою

У четвер вранці в Раду опозиція прийшла з новим законопроектом «Про заборону виборчого правосуддя і зняття перешкод до угоди про асоціацію між Україною та ЄС». Якщо раніше соратники Тимошенко наполягали на її частковому помилування, то суть цього документа - амністувати, зняти судимість і негайно звільнити екс-прем'єра на підставі рішення Європейського суду з прав людини.

Підписи Кличка та Олега Тягнибока під проектом закону Арсеній Яценюк збирав похапцем, прямо в Раді. «Юрочка, ситуація така: ми зараз реєструємо новий законопроект і підтримуємо його, а законопроект Міщенко - ні. Трибуни не блокуємо», - ділилася з чоловіком Юрієм Луценком планами опозиції депутат від «Батьківщини» Ірина Луценко.

На питання про те, чому законопроект щодо Тимошенко опозиціонери внесли з таким запізненням, її захисник Сергій Власенко відповів жартом: «Це питання з серії: чому ви переходите вулицю саме в цьому місці?» Мовляв, влада розумних альтернатив не запропонувала, тому довелося розробити документ самостійно.

Але ні до нього, ні до законопроектів Міщенко та позафракційної Анжеліки Лабунської, які спікер парламенту Володимир Рибак обіцяв поставити на голосування, справа не дійшла.

Плани на день зруйнував прийнятий у другому читанні проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків». Принциповою для опозиціонерів виявилася поправка №76 нардепа від фракції «Батьківщина» Ігоря Бриченко. Її суть - якщо у людини є право на постійне проживання в іншій країні, то вважається, що в Україні вона не живе. Ця норма б'є по Кличку, який має право на проживання в Німеччині. Як наслідок - його можуть не зареєстровані кандидатом у президенти.

Обхідний шлях

Бриченко від авторства скандальної поправки відхрестився, заявивши, що це фальсифікація влади. ПР свою причетність до інциденту заперечує, але в неофіційних бесідах відразу два регіонала, один з яких очолює парламентський комітет, кажуть інше: Бриченко вніс поправки з їхньої ініціативи.

«Він навіть не зрозумів, що конкретно його попросили подати до комітету. Але зранку йому, мабуть, хтось пояснив суть поправки, він прибіг до Хомутинника (глава комітету з питань податкової політики – ред.) і спробував відкликати правки», - розповідає регіонал.

Один з позафракційних нардепів, який раніше входив у фракцію «Батьківщина», стверджує, що зареєструвати підготовлені регіоналами редагування Бриченка переконав заступник голови його ж фракції Андрій Іванчук. На питання, чи правда це, Іванчук промовчав.

Навіщо в потенційно важливий для Тимошенко день влада прийняла закон, який не міг не спровокувати опозицію на конфлікт? Голова одного з комітетів Ради на умовах анонімності розповідає: цього від депутатів зажадав президент Віктор Янукович, який зараз перебуває в Мінську, де планує зустрітися з президентом РФ Володимиром Путіним.

«Йде велика гра. Президент вирішив подивитися, що йому може запропонувати Путін. Тому йому вигідно, щоб питання Тимошенко сьогодні (24 жовтня) було у підвішеному стані», - пояснив регіонал в перерві роботи парламенту. За його словами, Янукович розраховує, що за відмову від підписання угоди про асоціацію (і звільнення Тимошенко) Росія запропонує Україні кредитну лінію в розмірі $10 млрд і суттєву знижку на газ. Це, втім, не означає, що Янукович готовий відмовитися від зближення з Європою. Можлива домовленість з Росією може стати ще одним козирем у ході переговорів про асоціацію.

Якщо так, план спрацював частково. Незважаючи на те, що обурені ударівці відмовилися від ідеї блокування трибуни, всі три законопроекти, що стосуються майбутнього Тимошенко, будуть розглянуті на наступному пленарному тижні.

Ключове питання - навіщо регіоналам знадобилося бити по Кличку, якщо відтягнути рішення питання Тимошенко вони могли, просто проваливши законопроект Міщенко?

Політолог Тарас Березовець пояснює: ЄС наполягає, щоб за закон, який дозволить звільнити екс-прем'єра, спільно голосували регіонали і опозиціонери. «За вирішення цього питання відповідає особисто президент. Європейці чітко дали зрозуміти: вони не приймуть в якості пояснення за провал голосування в парламенті розповідь про те, що опозиція не захотіла підтримати законопроект влади», - упевнений політолог.

Хомутинник вже заявив, що скандальні правки до Податкового кодексу можуть бути відкориговані. За його словами, на нараді у спікера Рибака лідери фракцій домовилися, що правки будуть повторно розглянуті на засіданні профільного комітету. «Ми порадилися, якщо щось не догледіли, то потрібно виправляти. Як виправляти? Можливо, готувати поправки», - сказав регіонал.

Завдяки внесенню до Податкового кодексу незручної для Кличка поправки регіонали отримали серйозний важіль тиску на лідера УДАРу. Тепер вони можуть спробувати переконати його підтримати законопроект Міщенко в обмін на скасування поправки Бриченка. Адже якщо фракція Кличка підтримає документ - вимоги ЄС формально будуть виконані.

єс політика вибори митний союз партія регіонів

Знак гривні
Знак гривні